El dia que Barcelona va morir
Calpena, Enric

El prestigiós divulgador històric Enric Calpena ens explica l’episodi més devastador de la Barcelona del segle X, la ràtzia d’Almansur: el dia que la ciutat va estar a punt de desaparèixer per sempre. “L’any del Senyor 985, trigèsim primer del regnat de Lotari, rei dels francs, els exèrcits sarraïns van avançar i van arribar fins a Barcelona. Deevastant tota la terra, van prendre la ciutat, la van despoblar i incendiar. Tot el que s’havia guardat en el seu interior es va cremar, i el que va escapar del desastre s’ho van emportar els assaltants”. El visir Almansur avança amb quaranta mil homes decidit a saquejar la ciutat de Barcelona. L’experimentat compte Borrell, el jove vescomte Udalard, la seva esposa Riquilda, la sàvia vescomtessa vídua Geriberga, l’intel·ligent ardiaca Arnulf i el criat Gondemarus, entre molts altres, es disposen a defensar la ciutat. Però potser la desgràcia que s’apropa a punt de desencadenar tota la seva fúria sobre els habitants de Barcelona, com ja ho ha fet a Roma i en altres regnes de la cristiandat.

 

Del norte a Jerusalén
Guillou, Jan

Arn Magnusson, fill d’una noble família empartentada amb els llinatges reals noruecs i suecs, és enviat al monestir de Varnhem, on rep la millor educació espiritual i terrenal de la seva època per part dels monestirs cistercencs. Aprèn tamé a manejar l’arc i l’espasa, ja que els religiosos han comprès que el seu destí probablement no és el de convertir-se en germà del monestir, sinó que serà de més utilitat com a soldat de Crist i defensor de la fe a Terra Santa.

Als disset anys, l’Arn torna a la seva llar i es veu embolicat en les intriues dels pretendents al tron d’una Suècia destrossada per les lluites de poder. I quan l’Arn coneix la dolça Cecília, s’adona que aquest nou i perillós món amaga altres sorpreses. Abans fins i tot que pugui demanar la seva mà, el jove comet un terrible error que separarà la parella i que el portarà a una guerra estrangera, a Terra Santa, per lluitar contra els infidels durant vint anys…

Des de les gelades terres del nord d’Europa fins als sagnants camps de batalla de l’Orient Mitjà, l’Arn s’enfrontarà a ferotges cavallers, a poderoses reines i reis traïdors.

 


Aquestes son les recomanacions d’aquesta setmana de la Llibreria Muntanya de Llibres de Vic.

AnteriorCINECLUB VIC. Caras y lugares
SegüentETC TEATRE. Humor humà
Avatar photo
L'escriba és un espai cultural per a tots els públics on es troben i barregen les passions per la literatura, el cinema, el teatre i les sèries. Recomanacions, crítiques, novetats editorials i nombrosos continguts t'hi esperen.