La historia de la Bonnie Parker i en Clyde Barrow és una de les més explicades en la literatura i al cinema. És la història d’amor perfecta per explicar el rerefons històric que van viure els dos protagonistes. Estem parlant de la parella de bandits més famosos de la història. Se’ls atribueixen atracaments i robatoris al llarg de 5 estats del sud d’Estats Units. A més, a Clyde se li atribueixen entre 12 o 13 assassinats. Van matar, segrestar, robar i es van burlar de la policia durant més de dos anys. No obstant això, el 23 de maig del 1934 van morir crivellats per les bales de la policia estatal en una emboscada molt a prop de Benville Parish (Lousiana).

El cinema i la literatura han propiciat la creació d’una aura tot especial al voltant d’aquesta parella amb pel·lícules com Bonnie & Clyde (1967) o a la recent estrenada a Netflix The Highwaymen (2019), tot i que aquesta última és des del punt de vista de la justícia. La Bonnie, abans de caure en aquesta vida, era una noia estudiosa i sobretot amb molt de talent per la literatura i l’escriptura. De fet, se li coneixen diferents escrits, poesia especialment, que va escriure durant els anys en què va estar amb en Clyde.

L’any 2010, l’editorial Alpha Decay va publicar un llibre que recull les cartes que els dos enamorats es van enviar mentre en Clyde romania a la presó per diferents crims, però també inclou un recull de poesies de la Bonnie. El pes principal del llibre rau en les cartes. Dividit amb dues parts, primer ens trobem amb les cartes que la Bonnie va enviar a en Clyde i després amb les que ell va enviar-li a ella. Les cartes desprenen tot l’amor que es professaven, però també són un retrat social, econòmic i polític d’allò més important. Des de sistemes penitenciaris, ja que en Clyde complia sentència, fins a aspectes més socials per part de la Bonnie.

Tot i que el llibre pretén ser un epistolari, he trobat d’allò més interessant i rellevant la literatura escrita per la Bonnie Parker. Poemes com La història de Sal, La suïcida o La noia de carrer fan que entenguem moltes de les decisions que pren la noia a la seva vida real, i hi veiem reflectides moltes de les seves preocupacions, admiracions, somnis i desgràcies. És possible que aquests textos diguin més d’ella mateixa que no pas les biografies que s’hagin pogut escriure.

El llibre culmina amb un petit recull fotogràfic que ens deixa veure i posar cara als dos bandits. Fins i tot podem ser testimonis de la gravetat de l’emboscada que els va llevar la vida, ja que inclou dues fotografies dels cadàvers.

Si us ve de gust llegir la poesia de la Bonnie Parker, estigueu ben atents al catàleg d’Edicions Xandri, ja que properament hi apareixerà un llibre en què hi haurà un recull de poemes escrits per criminals, entre els quals hi haurà el de la nostra estimada bandida.

AnteriorEl Dia D al cinema (i part 2)
SegüentPremi Llibreter 2019
Avatar photo
Traductora de professió, lectora d'afició. Visc completament enamorada de la novel·la negra i de terror, tot i que qualsevol llibre que em caigui a les mans té l'oportunitat d'enlluernar-me. Sovint escric per afició, però ara per ara, els meus escrits es queden tancats a l'ordinador.