Com a psicòloga infantil, sovint a consulta m’arriben casos d’infants inquiets, desatents, dispersos, amb pors o amb dificultats per gestionar les enrabiades. La meditació els pot ajudar a calmar-se, relaxar-se i a potenciar la concentració.

‘Tranquils i atents com una granota’ és un llibre pensat per a nens i nenes d’entre 5 i 12 anys amb exercicis de meditació que poden realitzar a casa amb la companyia dels seus pares. El llibre està basat en la pràctica mindfulness o atenció plena que “és l’aptitud de la ment per prestar atenció al que hi ha, aquí i ara, per estar totalment al cas de cada instant que vivim”, deixant de banda aquells pensaments que els fan barrinar massa, que els impedeixen o dificulten agafar el son o trencar amb les emocions desagradables, com la por o la ràbia.

La lectura del llibre està adreçada als pares o adults, per ensenyar-los què és el mindfulness, reflexionar sobre les emocions i sentiments dels seus fills i com ajudar-los a gestionar-les a través de la meditació. L’explicació de caire teòric, tot i que amena i senzilla, va acompanyada de petites històries a mode d’exemple, de trucs per fer a casa i de propostes d’exercicis de meditació.

El llibre inclou un CD amb 11 meditacions guiades, pensades per a infants, que els ajuda, per exemple, a estar atents a la seva respiració, a entendre perquè cal estar tranquil i atent, a encendre el botó de pausa davant la impulsivitat o a agafar el son. Una veu femenina, dolça, tranquil·la i pausada els va dirigint en tot el procés de relaxació i consciència de l’aquí i l’ara. Cadascuna de les meditacions va relacionada amb una part del llibre, on es van concretant les audicions a realitzar en funció del que es vol treballar.

La granota a què fa referència el títol del llibre els permet iniciar la meditació. “Les granotes poden saltar molt alt i molt lluny, poden raucar molt fort, però també són capaces de quedar-se immòbils i no fer res, al principi els costa estar tan tranquil·les i els seus braços i cames es volen moure, però quan practiquen una mica els resulta agradable estar ben tranquil·les i concentrades en la seva respiració” (extret i adaptat d’una de les audicions).

Aquest llibre no només ajuda els nens a centrar-se en l’aquí i l’ara, sinó que també ajuda els pares a fer-ho, deixant de banda les preocupacions del dia a dia.

 

AnteriorAquest divendres al cinema…
SegüentCineclub Vic
Avatar photo
Em dic Èrica Cano i sóc psicòloga infantil, especialitzada en els trastorns de l’aprenentatge, i estudiant de logopèdia. Em declaro incapaç de sortir d’una llibreria sense passar per la secció infantil i no puc evitar comprar algun conte o llibre per a infants. Per la meva professió, em crida l’atenció la literatura infantil que parla sobre emocions, valors, educació, aprenentatges i desenvolupament cognitiu i personal. M’agrada explicar contes i ajudar als nens i nenes que tenen dificultats lectoescriptures. M’encanten les lletres, els seus sons i les seves formes, d’aquí i de la meva afició per cosir surt el meu petit projecte: Moixaines by erica, on cuso lletres tèxtils de diferents mesures i colors.