El passat dimecres dia 21, l’escriptora Siri Hustvedt va ser guardonada amb el Premi Princesa d’Astúries de les Lletres 2019. Hustvedt, nascuda a Northfield (Minessota) el 1955, és considerada una de les escriptores més importants dels últims anys i compta amb una obra que abraça temes tan diversos com la mort, la identitat, l’art i la pintura. No va ser fins al 1983 quan va publicar el seu primer llibre de poesia Reading to you; des de llavors, Hustvedt ens ha deixat un bon reguitzell d’obres tant d’assaig com de novel·la i van haver de passar 9 anys des d’aquesta primera publicació per poder llegir la que seria la seva primera novel·la, The Blindfold, la qual marcaria el camí pel que fa a la temàtica de les seves obres.

Com molt bé ha dit el jurat del premi, “l’escriptora s’ha guanyat a pols un lloc en el panorama literari actual i s’ha convertit en tot un referent feminista dins d’aquesta societat actual tan convulsa i mancada de valors”. Siri no ha amagat mai aquest component reivindicatiu i, de fet, la dona es un pal de paller importantíssim amb moltes de les seves obres. Casada amb l’escriptor Paul Auster, guanyador del premi l’any 2006, Siri sempre ha hagut de suportar que es referissin a ella com la dona de Paul Auster, fet que atribueix a l’existència d’una falsa idea que la dona està vinculada a l’home d’una forma diferent a la que ho està l’home a la dona. De totes maneres, sempre ha entès que no és quelcom personal i que, en part, ho pot arribar a entendre.

En la seva última novel·la, Memories of the future, torna a un dels temes recurrents de la seva obra: l’art, i repassa com grans creadores han estat ignorades al llarg de la història.

D’aquesta manera, Siri Hustvedt s’uneix a l’elenc de grans escriptores premiades amb el mateix premi com ara Susan Sontag, Margaret Atwood, Doris Lessing o Fred Vargas.

AnteriorAquest divendres al cine…
SegüentCINECLUB VIC. Bad Genius
Avatar photo
L'escriba és un espai cultural per a tots els públics on es troben i barregen les passions per la literatura, el cinema, el teatre i les sèries. Recomanacions, crítiques, novetats editorials i nombrosos continguts t'hi esperen.