Santos crueles és la primera novel·la de la trilogia de fantasia juvenil titulada Algo oscuro y sagrado, de l’autora Emily A. Duncan. Tracta sobre la interminable guerra santa entre dos països fronterers amb posicions contràries pel què fa a la religió i la màgia. Els kalyazi creuen que la màgia és un do dels déus i només els seus escollits poden utilitzar-la amb la seva aprovació. En canvi, els heretges tranavians han descobert que utilitzant la sang poden estalviar-se la intervenció divina i utilitzar la màgia lliurement. Aquesta és la història d’un grup de joves d’origen divers que estan disposats a acabar amb la guerra.

La protagonista, la Nadya, és una escollida capaç de comunicar-se amb tots els déus i utilitzar la seva màgia. Ha viscut tota la vida en un monestir fins que aquest és destruït pels tranavians. A partir d’aquest fet, el seu objectiu principal és acabar amb el país enemic mentre segueix les indicacions de les deïtats. Mica en mica, però, aprendrà a pensar per ella mateixa i a confiar en les persones més inversemblants, aquells que ella creia els seus enemics.

La novel·la Santos crueles és una aventura fantàstica amb una ambientació molt rica i ben construïda, basada en el folklore eslau. És un llibre àgil de llegir, amb moltes aventures i personatges carismàtics. També tira de tòpics amb el romanç entre la protagonista i algú aparentment poderós i “prohibit”. Per altra banda, destaco positivament la reflexió constant que enfronta les creences religioses i la llibertat de pensament.

Agradarà a…

Als amants de les novel·les juvenils fantàstiques de l’estil de Trudi Canavan i Leigh Bardugo.

No agradarà a…

A qui busqui una història que se surti una mica dels cànons de la fantasia juvenil actual.

 

Imatge de portada

Anterior‘Hiperràbia’, Ferran Grau
SegüentPRESENTACIÓ. “Sant Jordi, heroi i patró de Catalunya
Avatar photo
Bibliotecària d’origen i programadora de professió. Busqueu-me entre llibres, davant de l’ordinador o estirada al sofà (refugiada sota la meva manta). No sóc gaire selectiva però com més acció, misteri i màgia hi hagi, molt millor.