Nascuda a San Francisco l’any 1916, Shirley Jackson va ser una escriptora estatunidenca especialitzada en el terror. Autora de nombrosos relats i novel·les, Jackson se la considera una influència en les obres d’Stephen King o Richard Matheson, però molt probablement fins fa cosa d’un mes, amb l’aparició de la sèrie revolucionaria de Netflix The Haunting of the Hill House no n’havíeu sentit mai parlar. I és que l’any 1965 Jackson va morir i sembla que la seva obra, ja famosa en aquell moment, ha quedat eclipsada per totes les adaptacions i tributs que se li han fet.

En llengua catalana només la trobarem amb La maledicció de Hill House traduït per Martí Sales i publicat per Altra editorial, i a Sempre hem viscut al castell (mateix traductora, mateixa editorial).  Però i la resta d’obra? I la vida de Jackson? Per sort o per desgràcia, sembla que Netflix ha descobert una mina amb aquesta autora i no ho dic només per aquesta nova sèrie que sembla que té a tot el món embadalit davant la pantalla.

The haunting of the Hill House (La maledicció de Hill House) ja s’havia adaptat prèviament a la pantalla i en forma de llargmetratge, però aquesta és la primera vegada que es fa amb sèrie i que es trasllada a l’època moderna. 5 germans comparteixen traumes de la infància quan van viure en una casa embruixada. Ara d’adults es veuen forçats a reviure aquells moments davant una nova tragèdia. Els vincles familiars a vegades són més esgarrifosos que una casa encantada.

Tot i així, l’ombra de Shirley Jackson s’ha estès a Netflix com una plaga, ja que no només la sèrie de Hill House ha inclòs idees de l’autora. Aquest mes també hem ressuscitat la bruixa Sabrina. The chilling adventures of Sabrina ha reviscut una sèrie dels anys noranta i torna amb la nostàlgia de la jove bruixa, les seves tietes Zelda i Hilda, el gat Salem i la seva parella Harvey. Però això no és tot, a l’episodi 7 hi ha un sorteig; un sorteig molt especial on el guanyador és víctima d’una creença. Això, amics meus, ja té un nom, o més ben dit un títol, The lottery. Shirley Jackson es va donar a conèixer com a autora després de publicar aquest relat curt a The New Yorker l’any 1948, i després de revolucionar tota la societat americana pel contingut estremidor del relat. No us l’espatllaré perquè és de digna lectura, especialment pels amants del gènere de terror i en aquesta època de l’any.

Així doncs, si sou dels que aquest pont de Tots Sants us quedareu a casa al costat de la llar de foc a torrar castanyes, us recomano que ho feu acompanyats d’una lectura de Shirley Jackson. No hi pot haver res millor que ajuntar la castanyada gastronòmica amb el Halloween cultural.

AnteriorMuntanya de Llibres ens recomana…
SegüentCrítica de ‘Mandy’
Avatar photo
Traductora de professió, lectora d'afició. Visc completament enamorada de la novel·la negra i de terror, tot i que qualsevol llibre que em caigui a les mans té l'oportunitat d'enlluernar-me. Sovint escric per afició, però ara per ara, els meus escrits es queden tancats a l'ordinador.