El llibre il·lustrat de Natza Farré i Gala Pons es va publicar el 2020 per l’editorial Amsterdam. El relat de Farré està acompanyat per les il·lustracions de Pons. Una barreja dels contes que ens han explicat tota la vida però de forma moderna. Un text que reivindica el feminisme i en el qual els prínceps existeixen, però no tenen per què salvar a les princeses; les fades creen el seu propi sindicat per lluitar pels seus drets o els dolents no són tan dolents com ens els havien pintat, sinó que són persones que prenen decisions i per a les que les justificacions de tota la vida ja no serveixen.

La Lluïsa és una nena molt curiosa que decideix contactar amb la Caputxeta Vermella a través d’internet per conèixer els protagonistes dels seus contes preferits i poder-los fotografiar, ja que és aficionada a la fotografia. La Caputxeta ha creat una agència de viatges per arribar a final de mes, ja que l’àvia té una pensió ben minsa; i la Lluïsa contactarà amb ella per iniciar un viatge (i una aventura) per saber més sobre la Rateta, la Blancaneu, la Campaneta, la Gretel i en Hansel, la Ventafocs i la Bella Dorment. D’aquesta manera, podrà parlar amb elles en primera persona i descobrir veritats que fins ara eren desconegudes, com pot ser que la madrastra de la Blancaneu no sigui una bruixa que la va enverinar, sinó que la noia va tenir unes galteres molt fortes i la madrastra va anar a buscar les herbes que les curen, per curar-la i cuidar-la.

Així doncs, a través dels ulls de la Lluïsa i amb les il·lustracions precioses de Pont, aquest conte de 48 pàgines i que parla amb set protagonistes o antagonistes dels clàssics fa reflexionar els grans sobre com explicar les històries als petits; i als petits, els dona l’oportunitat de viure un paradigma més modern i amb una ment més oberta, igualitària i lliure. Per tant, és una forma clara de mostrar que els contes són tant per a infants com per a adults i que tots en podem extreure’n idees i conclusions.

Per tant, ja ho saps! A partir d’ara, que no t’expliquin contes i busca que sempre t’expliquin veritats!

Agradarà a…

A tots aquells que vulguin capgirar els referents infantils que tenim de la nostra història i poder-los compartir amb els seus fills des d’una mirada més crítica i actual.

No agradarà a…

A les persones que creuen que els contes han d’acabar amb un final feliç en què les noies han de ser salvades per prínceps i els “dolents” castigats.

AnteriorCINECLUB VIC. Schneider vs. Bax
SegüentAquest divendres al cine…
Avatar photo
Em dic Meritxell Dalmau i sóc periodista, especialitzada en cultura. Lletraferida, amant de les arts i de les veus de les persones. Apassionada pel teatre, ja sigui clàssic, modern o contemporani. Em pots trobar en un pati de butaques, en una exposició, en una llibreria o en una cafeteria relatant històries.