Pulp o literatura de canya i cordill

2045

cryptic-pulpmagazine1La literatura pulp és aquella que neix publicada en revistes especialitzades en ficció i molt barates. Va néixer als Estats Units als anys 20 dins la popular “literatura de quiosc” i va ser molt popular fins als anys 50. El terme “literatura pulp” significa “polpa” en anglès,  i és el material que es feia servir per crear la pasta de paper que serviria per imprimir les pàgines de les revistes.

La literatura pulp embarcava molts gèneres diferents, especialment ciència ficció, westerns, romàntica, terror, i òbviament, policíac. En català tenim el terme “literatura de canya i cordill” que és literatura popular nascuda amb l’aparició de la impremta i que es caracteritza per estar editada amb diferents trossos de paper units per un fil. Un sistema rudimentari que permetia editar a preus molt baixos diferents obres, a més se solia exposar per a la venda en canyes on els llibres penjaven del mateix cordill que unia les pàgines. D’aquí en prové el terme.

literatura-de-canya-i-cordill

Evidentment, també es publicaven obres de diferents gèneres fent servir aquest mètode, però segurament un dels més populars va ser la novel·la i el relat negre. Algunes novel·les d’aquestes característiques que podem trobar al mercat són L’home flac de Dashiell Hammett (1985) publicat per Edicions 62 o Adéu, nena de Raymond Chandler (2013) editat per La Magrana.

AnteriorPareja abierta a l’ETC de Vic
SegüentONE PIECE
Avatar photo
Traductora de professió, lectora d'afició. Visc completament enamorada de la novel·la negra i de terror, tot i que qualsevol llibre que em caigui a les mans té l'oportunitat d'enlluernar-me. Sovint escric per afició, però ara per ara, els meus escrits es queden tancats a l'ordinador.