Petita & Gran és una col·lecció de contes escrits per Maria Isabel Sánchez Vegara i publicats per l’editorial Alba. Els títols d’aquest conjunt de llibres infantils ens expliquen la biografia de diferents dones, des que eren petites, a l’inici de la seva vida, fins que es van convertir en adultes i grans dones de la nostra història contemporània. Una col·lecció amb nom de dona.

El que fa especial aquesta col·lecció és la forma en què estan narrades les vides d’aquestes magnifiques dones, escrites en petites rimes que van enfilant la història de cadascuna d’elles. La traducció al català, a cura de Laia Vidal, manté, al detall, la narració i rimes de la versió original, en castellà (col·lecció Pequeña & Grande).

Les il·lustracions, a pàgina sencera, són a càrrec de diferents il·lustradores, totes dones, d’arreu del món: Japó, Catalunya, Àustria, Espanya, Itàlia… i acompanyen amb delicadesa el text escrit per Sánchez Vegara.

Es pot dir que Petita & Gran és una col·lecció feta per dones i per a dones, les nostres nenes, per acostar-los la vida de les grans dones de la nostra història, vides plenes de superació, lluita i somnis. Contes per a elles, les nenes, i per a ells, els nens, perquè descobreixin qui són les magnífiques nenes, noies i senyores que han convertit un petit somni en una gran història, l’explicada en aquests contes.

Coco Chanel, la dissenyadora i modista francesa que va donar un gir radical a la moda francesa de la seva època. Una dona que  ens va alliberar de la moda encotillada i que encara avui és tendència. El seu art amb el fil i l’agulla i la seva manera de vestir-nos senzilles però elegants ens inspira.
Il·lustrat per Ana Albero

 

Frida Kahlo, artista i pintora mexicana, amb un gran esperit lluitador i revolucionari. La seva capacitat artística li van permetre lluitar contra una malaltia rara que va patir de petita. El seu talent i capacitat de lluita i superació ens inspira.
Il·lustrat per Gee Fan Eng

 

Audrey Hepburn, molt més que una actriu i icona del cinema americà. La seva imatge delicada, tendra i senzilla es complementava amb les seves ganes per ajudar als infants dels països desafavorits, fins al punt que va arribar a ser ambaixadora d’UNICEF, un paper real que hem de conèixer. La seva bellesa, tendresa i bondat ens inspira.
Il·lustrat per Amaia Arrazola

Amelia Earhart, la primera dona en creuar l’oceà Atlàntic en avioneta sola. Aquesta intrèpida pilot nord-americana es va convertir en una llegenda de l’aviació quan va desaparèixer misteriosament en intentar completar la volta al món amb avió. El seu esperit aventurer i atrevit ens inspira.
Il·lustrat per Mariadiamantes

 

Agatha Christie, l’autora més llegida de la història.  Enigmes, detectius, assassins, casos a resoldre… els seus llibres són plens d’enginy i misteri i encara avui  desperten l’interès dels lectors i els atrapa. La seva imaginació i habilitat en l’art de la paraula escrita ens inspira.
Il·lustrat per Elisa Munsó

 

Marie Curie, la científica per excel·lència, la primera dona en guanyar dos premis Nobel, la primera doctora en ciències i la primera professora de la Universitat de París. Va descobrir el radi i el poloni i va desenvolupar la teoria de la radioactivitat, va ajudar en els avenços mèdics de la seva època.  El seu interès pels estudis i la ciència ens inspira.
Il·lustrat oer Frau Isa

Ella Fitzgerald, la veu que s’ha convertit en una llegenda de la història de la música. La seva gran habilitat en la improvisació vocal la fan única. Va ser batejada com la Primera Dama de la cançó per grans músics i cantants de la seva època, tota una influència en el món del jazz. La seva particular veu i estil ens inspira.
Il·lustrat per Bàrbara Alca

 

Dian Fossey, la gran defensora dels goril·les. Aquesta zoòloga nord-americana va lluitar contra el tràfic d’animals i la caça furtiva a Àfrica. Va donar la seva vida per salvar els goril·les de muntanya, una espècie en perill d’extinció. La seva lluita ferotge i el seu amor cap als animals ens inspira.
Il·lustrat per Alessandra Cristofaro

 

Gloria Fuertes, la millor poeta infantil espanyola del segle XX. De formació autodidacta, va despertar el gust per la literatura i la poesia a molts infants i adults. Defensora de l’amor lliure, el feminisme, el pacifisme i l’ecologisme. El seu encant, frescor i senzillesa fets poema ens inspira.
Il·lustrat per Cinta Arribas

 

Ada Lovelace, la primera programadora informàtica de la història, la matemàtica i escriptora londinenca que va descriure el primer llenguatge de programació i va preveure la capacitat d’un ordinador per anar més enllà dels càlculs matemàtics. La seva ment innovadora i la seva lluita constant entre el raciocini i l’emoció ens inspira.
Il·lustrat per Zafouko Yamamoto

Jane Austen, la gran novel·lista britànica de la història. Va superar les dificultats que tenien les dones de l’època per publicar els seus escrits i va aconseguir grans èxits. Dos cents anys després, els seus llibres ens segueixen captivant i s’han convertit en grans clàssics de la literatura universal. La seva passió per l’escriptura i el seu romanticisme ens inspira.
Il·lustrat per Katie Wilson

Georgia O’Keeffe, la mare del modernisme americà. Aquesta artista d’esperit independent va experimentar amb les composicions abstractes i es va deixar influir per l’expressió artística dels indígenes americans. La seva obra va iniciar un nou estil pictòric, allunyat del realisme, que va influir a una generació posterior d’artistes. La seva visió de l’art i les seves composicions ens inspira. Il·lustrat per Erica Salcedo.

Anne Frank, la nena jueva amagada durant la Segona Guerra Mundial. Gràcies al seu diari, podem conèixer com vivia una família alemanya d’ascendència jueva amagada dels nazis i dóna veu al milió i mig d’infants que van morir durant l’holocaust nazi. La seva història s’ha traduït a 55 idiomes i és coneguda arreu del món. La seva valentia i el seu hàbit d’escriure un diari personal i quotidià ens inspira. Il·lustrat per Sveta Dorosheva.

Harriet Tubman, líder abolicionista nascuda en l’esclavitud que va aconseguir fugir als «estats lliures» del nord dels Estats Units. Harriet va tornar al sud en innombrables ocasions i va rescatar a desenes de persones, de manera que va esdevenir una icona de llibertat i i va inspirar moltes generacions d’afroamericans en la seva lluita per la igualtat i els drets civils. Els seu esperit de lluita ens inspira. Il·lustrat per Pili Aguado.

Anterior‘Buscándote con desespero’, un poemari de Xeyareum-xun
SegüentCINECLUB VIC. El dia de la bestia
Avatar photo
Em dic Èrica Cano i sóc psicòloga infantil, especialitzada en els trastorns de l’aprenentatge, i estudiant de logopèdia. Em declaro incapaç de sortir d’una llibreria sense passar per la secció infantil i no puc evitar comprar algun conte o llibre per a infants. Per la meva professió, em crida l’atenció la literatura infantil que parla sobre emocions, valors, educació, aprenentatges i desenvolupament cognitiu i personal. M’agrada explicar contes i ajudar als nens i nenes que tenen dificultats lectoescriptures. M’encanten les lletres, els seus sons i les seves formes, d’aquí i de la meva afició per cosir surt el meu petit projecte: Moixaines by erica, on cuso lletres tèxtils de diferents mesures i colors.