L’editorial Larousse té una col·lecció per a nens i nenes de més de 36 mesos que val molt la pena: la Baby Enciclopedia Larousse. Hi podeu trobar contes amb tapa gruixuda i un munt d’adhesius sobre el cos humà, els animals (del mar, de la granja, els domèstics, els insectes…), la ciència (la Terra, l’univers, les estacions…), les emocions, entre molts altres títols.

En concret, tinc a les mans el llibre que respon a un munt de preguntes que acostumen a fer els més menuts de casa: Per què?, amb respostes senzilles, acompanyades d’il·lustracions molt boniques, vocabulari nou i propostes d’activitats per assolir i interioritzar els aprenentatges.

Anne Royer, encarregada d’escriure el text d’aquesta petita enciclopèdia, respon les preguntes sobre els per què més habituals entre els nens i nenes petits d’una forma senzilla i clara amb l’objectiu que ho puguin entendre llegint o escoltant la lectura de l’adult i mentre observen les fantàstiques il·lustracions de Charlie Pop, Marion Piffaretti, Christine Ponchon i Lucile Ahrweiller que acompanyen les respostes i que permeten una millor comprensió d’allò esposat per l’autora.

Aquesta enciclopèdia il·lustrada infantil es divideix en 4 blocs: el cos, les ciències, els animals i la vida quotidiana, i respon a preguntes com: per què tenim melic?, per què tenim sang dins del cos?, per què tenim cervell?, per què de nit desapareix el Sol?, per què hi ha muntanyes molt punxegudes?, per què no fa el mateix temps a tot arreu?, per què hi ha terratrèmols?, per què alguns animals desapareixen a l’hivern?, per què alguns insectes piquen?, per què s’ha d’anar a l’escola?, per què no s’ha de deixar oberta l’aixeta de l’aigua? o per què no tothom parla la mateixa llengua?, entre moltes d’altres.

Al final del llibre hi trobareu unes quantes propostes de treball relacionades amb les explicacions i respostes que els infants han pogut aprendre amb la lectura de l’enciclopèdia, exercicis per completar amb un munt d’adhesius.

A través de les il·lustracions, els infants podran adquirir de forma progressiva nou vocabulari, habilitat molt important ens els primers anys.

Agradarà a… 

Agradarà a aquells pares o professionals de l’ensenyament que vulguin passar una estona divertida amb els més petits explicant-los els motius pels quals el que ens envolta és com és o responent a les seves preguntes curioses i, a vegades, complicades d’explicar perquè se’ns fa difícil fer-ho d’una forma senzilla com la que ens ofereix l’enciclopèdia. També pot agradar a aquells infants que s’inicien en la lectura amb lletra d’impremta que volen passar una estona llegint textos acompanyats d’imatges que faciliten la comprensió de la lectura.

No agradarà a…

No agradarà a qui estigui buscant explicacions molt detallades i elaborades. Per a això hi ha altres propostes i llibres on buscar les respostes més extenses.

Anterior‘Spring Sparrow’, la Xina als anys 80
SegüentCrítica de ‘The Pool’
Avatar photo
Em dic Èrica Cano i sóc psicòloga infantil, especialitzada en els trastorns de l’aprenentatge, i estudiant de logopèdia. Em declaro incapaç de sortir d’una llibreria sense passar per la secció infantil i no puc evitar comprar algun conte o llibre per a infants. Per la meva professió, em crida l’atenció la literatura infantil que parla sobre emocions, valors, educació, aprenentatges i desenvolupament cognitiu i personal. M’agrada explicar contes i ajudar als nens i nenes que tenen dificultats lectoescriptures. M’encanten les lletres, els seus sons i les seves formes, d’aquí i de la meva afició per cosir surt el meu petit projecte: Moixaines by erica, on cuso lletres tèxtils de diferents mesures i colors.