“Brut, sense pretencions, però sempre directe i violent com un cop de puny”, BCNegra d’enguany iniciava l’últim dia d’activitats amb aquestes paraules per inaugurar una taula rodona dedicada al gènere del Pulp ubicada dins el centre penitenciari La Model de Barcelona. Kike Ferrari, Antonio Padilla i Alberto Valle, moderats per David Castillo, han conversat sobre les diferents etiquetes de gènere i subgènere que ha creat l’evolució de la novel·la negra.

De fet, el gènere negre, tal com han comentat els ponents, prové de l’anomenat “pulp fiction” o literatura pulp. Estem parlant de revistes d’edició barata que contenien històries fosques, sovint distribuïdes per entregues, com una manera de captar el públic i fer-lo enganxar en una publicació periòdica i distribuïda a través de quioscos. De fet, aquest tipus de distribució va fer que el terme “literatura de quiosc” també calés entre el públic.

Tot i que la moda va arribar de països americans, de seguida va travar al nostra país, i es van crear diferents col·leccions, com la de Bruguera. Això de seguida també va propiciar l’aparició de col·leccions editorials, considerades, avui en dia, gairebé de culte, com La Negra de La Magrana o La Cua de Palla d’Edicions 62.

En qualsevol cas, el més important en aquest tipus de literatura és l’origen social que tenen. No només pel fet que comencés com un gènere etiquetat com de divulgació, sinó perquè també contenia una realitat social en to de denúncia que atreia el públic que potser vivien aquestes mateixes situacions, o simplement les coneixien. De fet, les característiques principals d’aquest tipus de literatura era un contingut molt lligat a la societat dels barris baixos de les principals ciutats mundials, completament industrialitzades, amb unes atmosferes fosques i lúgubres, amb un personatges amb passats també obscurs i que tenen moltes cicatrius que els ha deixat la vida. Els continguts sempre van marcats per unes altes dosis de violència i un argot de carrer aspre i dur.

Ara que ja teniu quatre pinzellades dels orígens de la literatura negre, us convidem a llegir la literatura hereva directa del pulp i obra mestra d’autors americans com Raymond Chandler i Hammet.

AnteriorCINECLUB VIC. Handia
SegüentConcurs de microrelats tuitaires
Avatar photo
Traductora de professió, lectora d'afició. Visc completament enamorada de la novel·la negra i de terror, tot i que qualsevol llibre que em caigui a les mans té l'oportunitat d'enlluernar-me. Sovint escric per afició, però ara per ara, els meus escrits es queden tancats a l'ordinador.