Expliquem un conte

1620

Hora d’anar a dormir, batallem perquè es banyin, s’acabin el sopar, es rentin les dents… i ara, un conte?

Els contes poden tenir moltes funcions: poden servir com a distracció una tarda d’avorriment, poden ser el preludi d’una estona de jocs, o, moltes vegades, poden utilitzar-se a l’hora d’anar a dormir per conciliar el son.

I és que un conte és molt més que una història: és un acte comunicatiu entre l’adult i l’infant que aporta beneficis a ambdues parts.

Per als nens, els contes poden fomentar la imaginació, ajudar a transportar-se a un món màgic o imaginari. O bé, si són més reals, exerciten l’empatia i, d’aquesta manera, a través d’una altra persona, es poden treballar valors propis. Qui no ha sentit explicar a un nen amb por als monstres allò de: “Hi havia una vegada un nen que no tenia por de res…”? Els contes també poden ser útils per adquirir coneixements nous o per acostar-se a temes que el preocupen de forma més cautelosa, com ara la mort d’un ésser estimat, un problema a l’escola… A més a més, per criatures que encara no saben llegir, els adults serveixen de transmissors d’informació i així, mica en mica, creem l’hàbit de lector. Evidentment, no vol dir que un infant a qui li han explicat molts contes sigui un lector quan sigui adult, però sí que d’entrada estem creant una bona base.

I els adults, què hi guanyem? Explicar un conte pot ser un repte personal. Ajuda a ser un bon comunicador, ja que a vegades s’ha de sintetitzar, reformular una idea, explicar nous conceptes… Fins i tot, es poden inventar contes per adaptar-los al gust dels infants i així practicar la capacitat d’inventiva. Els nens acostumen a ser amants de la rutina i, moltes vegades, demanen una i altra vegada el mateix conte. És aconsellable explicar-lo si el demanen, però sempre es pot afegir un detall nou que no havia sortit l’última vegada. També és emocionant saber quina novetat hi haurà avui.

Així doncs, no només els infants poden gaudir i aprendre d’una estona de contes. Us animem a explicar-nos quins recursos feu servir a l’hora d’explicar contes als menuts de casa i quins beneficis creieu que us aporten aquestes estones plegats!

Anterior200 contes i 10 llegendes per anar a dormir
SegüentNovetats infantils d’octubre
Avatar photo
Llicenciada en psicologia clínica, encara que el meu àmbit laboral és l’educatiu. M’encanta explicar contes i que me n’expliquin (un mai és prou gran pels contes!). Segurament llegeixo menys del que m’agradaria, tot i que si m’he de decantar per un gènere, em quedo amb la novel·la negra.