Tots coneixem un “Toni Garcia Ramon”. És el clàssic amic que, mentre fas unes cerveses i unes braves, et fa esclatar de riure explicant-te mil anècdotes de la seva feina. L’autor del llibre en qüestió treballa com a periodista freelance de cinema, ara també de sèries, i ha tingut l’oportunitat d’entrevistar consagrats actors, actrius, directors/es de cinema i showrunners de sèries. Llegendes vives del setè art que a tots ens agradaria conèixer, però que ell té la sort o la desgràcia de coneixer-los de veritat.

A Mata a tus ídolos (editat per Catedral) i amb menys de dues-centes pàgines, es recopilen moments memorables, delirants, sentimentals i sorprenents que ha viscut l’autor davant d’actors com Al Pacino, Harrison Ford, Bill Murray, Tom Hanks o Jack Nicholson, d’actrius de la talla de Hellen Mirren, Naomi Watts o Scarlett Johanson i directors com Oliver Stone, Abel Ferrara, John Carpenter, Robert Altman o Spike Lee.

Entre bambolines, entre conversa i conversa, coneixem millor l’autor, el seu amor pel setè art, de quina manera es mou pels festivals de cinema d’arreu del món i com funcionen aquestes rodes d’entrevistes amb pocs minuts per preguntar, sota l’atenta mirada dels agents de premsa, companys de professió i productores. No tot és vi i roses, més aviat hi ha molts moments d’esperes, interminables hores d’avió, habitacions impersonals d’hotels i alguna que altra misèria. No obstant, en aquest llibre com a la vida, les vivències personals i els records familiars són els més valuosos.

De lectura interessant, divertida, àgil i propera, és un anecdotari que no busca ser més del que és. No és un llibre de memòries ni un assaig sobre com fer una entrevista a un famós. No es perd en recursos literaris ni proses ampul·loses, i això és d’agrair. Sense pretensions i directe al gra, té un molt bon ritme gràcies a aquest punt d’anècdota que t’explica un amic i que només busca explicar-te allò que li ha passat a la seva (curiosa) feina. I aquesta virtut fa que el llibre se’t faci extremadament curt.

Crec que seria un error revelar en aquesta ressenya aquestes peripècies i aventures del Toni Garcia Ramon. Per això ja hi és el llibre. Mata a tus ídolos és gaudir i riure; és una celebració cinematogràfica amb la màscara treta; és l’ego de l’star system vers un xaval de poble que va créixer entre videoclubs i programes dobles.

Agradarà a…

Cinèfils/es sense complexos ni escrúpols. Amants de les bones anècdotes. Persones capaces de veure més enllà del “brilli-brilli” de Hollywood.

No agradarà a…

Mitòmans de l’star system de la indústria cinematogràfica. Alerta: Aquest llibre humanitza.

 

foto portada

Anterior“Donde nunca ocurre nada”, Marta Polo Ysalgué
Següent“El setè cavall, contes de Leonora Carrington”
Avatar photo
De petit em divertia amb el meu germà rodant pel·lícules en Súper 8. Visc permanentment enamorat de Wilder, Kurosawa, Ford, Chaplin, Welles, Leone, Kubrick, Berlanga, Spielberg, Lynch i Hitchcock. El meu racó preferit de la casa és la meva butaca on, sempre ben acompanyat de bona música, devoro llibres i còmics. Sèries? ‘Star Trek’, ‘The Twilight Zone’, ‘Northern Exposure’, ‘Breaking Bad’ i ‘Game of Thrones’. M’agrada pensar que vivim envoltats de Cultura.