Xavier Moret, reconegut escriptor de viatges, i de qui ja hem recomanat altres llibres en aquesta secció, s’ha decidit a escriure sobre Mallorca en el seu últim llibre. De fet, ens convida a redescobrir, si és que ja hi hem estat abans, una illa que tenim molt a prop i que té molt per oferir. De bon començament, ja confessa que es va enamorar de Mallorca la primera vegada que hi va anar:

“En el primer viatge ja em vaig enamorar de Mallorca, en especial del paisatge abrupte de la costa de Tramuntana, protegit per l’ombra contundent de la serra, amb incomptables marjades d’oliveres, pobles que semblaven de pessebre, cales ocultes i un mar d’un blau resplendent.”

Ara, Moret torna a la més gran de les Balears per explicar-nos què és el que més li agrada de l’illa. Hi va fora de temporada i fugint dels llocs més turístics. I té l’encert de fer-se acompanyar per illencs que li mostren “la Mallorca de sempre, la que no ha sucumbit a l’onada deformadora del turisme mal entès”. Així, doncs, seguim l’autor a conèixer paisatges d’ametllers i oliveres, però també ens parla d’algunes llegendes, de la recuperació de la glosa, de les festes de Sant Antoni tan plenes de dimonis i, a més, hi ocupa un lloc important la gastronomia. Al final de cada capítol, Moret ens convida a tastar el pa amb oli, les millors sobrassades, el trempó, les ensaïmades i moltes altres delícies de la cuina mallorquina.

D’altra banda, també és molt interessant conèixer, de la mà de l’autor, tots aquells escriptors i artistes relacionats amb Mallorca, o bé perquè hi varen néixer o perquè hi van anar a passar temporades més o menys llargues. Així, Moret ens parla de Ramon Llull, de S’Arxiduc Lluís Salvador d’Àustria, de Georges Sand, de Santiago Rusiñol, de Robert Graves… En aquest sentit, val la pena no passar per alt, el capítol en què l’autor passa un dia amb el pintor Miquel Barceló.

Mallorca, obert tot l’any està dividit en cinc parts dedicades al Pla de Mallorca, Palma, la Costa de Tramuntana, la Costa Nord-Est i la Costa de Llevant. Fins i tot dedica unes pàgines a l’illa deshabitada de Cabrera. Tanca el llibre, publicat per Edicions 62, una bibliografia que permet, si ens ve de gust, seguir aprofundint sobre Mallorca.

Agradarà segur a aquells qui tinguin ganes de tornar a l’illa de la Calma o de descobrir-la per primera vegada, tant si és en una escapada de cap de setmana com per unes vacances més llargues.

 

Imatge de portada

Anterior“Soy C-3PO. La historia desde dentro”, Anthony Daniels
Següent“Manifiesto por la lectura”, Irene Vallejo
Avatar photo
Meritxell Guitart Andreu (Sabadell, 1972) és llicenciada en Teoria de la Literatura i Literatura Comparada i professora de Llengua i Literatura Catalana a La Salle Manlleu. Gran amant dels viatges, és autora del llibre De Vancouver a Whitehorse a través de les Rocalloses i el Passatge Interior d’Alaska (El Toll, 2016) i també dels relats: “Lliçons de quítxua a la Vall Sagrada dels Inques” (Mambo Poa 2, 2010), “El vent del sud: viatge a la Patagònia argentina” (Mambo Poa 3, 2011), “Camí de la misteriosa Alaska” (Mambo Poa 4, 2012) i “Un conte rus” (Cosins llunyans i altres contes, Cossetània 2014). L’any 2016 va ser finalista del premi Núvol de contes amb la narració “Shako Kvareli”. Podeu seguir els seus viatges al blog Bitllet de tornada, al Facebook i a Twitter (@txellguitart).