L’editorial Males Herbes ens té mal acostumats. I és que s’ha tornat a superar publicant un conjunt de relats sobre l’Egipte fantàstic de diversos autors gràcies al bon treball del filòsof, músic i poeta Roger Fortea. El recull que ens presenta Fortea, titulat Les històries del mag Setne i altres relats de l’Egipte fantàstic, és original, perquè inclou textos grecs, coptes i medievals que formen part del llegat cultural que ha perviscut d’un imperi que sempre va tractar de dominar els seus propis súbdits i impressionar altres imperis rivals poderosíssims.
Aquesta edició, de tapa dura i gran qualitat ‒tot i que el preu pica una mica, ja us aviso‒ és molt acurada. El seu tacte és càlid com la calor que desprenen els deserts d’aquelles llunyanes i exòtiques terres. Vaja, l’edició es veu a simple vista que ha estat feta amb molt bon gust, però no només pel que fa a l’exterior, sinó també pel que fa al contingut, ja que s’ha seleccionat per a l’ocasió un grup d’autors format per grans egiptòlegs o estudiosos d’Egipte (Schiller i Apeles Mestres, entre d’altres) i reconegudíssims autors del gènere de terror i fantàstic (H. P. Lovecraft, Edgar Allan Poe i Arthur Conan Doyle, per exemple). Tan sols perquè feu un petit tast de la vintena de relats que conformen aquest interesantíssim periple per l’Egipte més màgic, remot i ocult, us avanço el del divertidíssim grup de savis anglesos pocapenes que, tornats d’un viatge exploratori per les piràmides, desperten la mòmia d’un noble egipci del seu somni de fa tres o quatre mil anys sotmetent-la a corrents elèctrics i incisions al nas. Imperdible, creieu-me.
Egipte ja em va caure a les mans uns dies abans de comprar el llibre a través de la meva filla, que recitava en veu alta els massissos, rius i llacs del continent africà per a l’assignatura de Socials. Tot d’un plegat escolto: “riu Nil”. En aquell moment se’m van activar les poques neurones que em deuen quedar i per això vaig decidir que era hora d’anar a comprar el llibre de Males Herbes i gaudir més profusament de l’antic Egipte. I ja em veus corrent cap a una de les meves llibreries de referència de Vic i, en acabat, de pet a casa feliç com un anís.
Us poso en context. Egipte, oficialment República Àrab d’Egipte, és un estat de l’Àfrica nord-oriental. Amb una extensió d’1.020.000 km², inclou la península del Sinaí, mentre que la majoria del país se situa al nord d’Àfrica. Tenen moltíssima sorra les seves zones desèrtiques i ermes fora de les escasses regions conreables que es troben més a tocar de les aigües del gran riu que travessa el país. Qui de nosaltres no ha somniat a viatjar-hi i descobrir algun dels tresors que amaga? Ves per on, jo mateix. De petit, em va entrar aquella fal·lera d’escriure relats sobre antics faraons i prínceps o, fins i tot, mòmies assassines. Recordo un de força decent sobre l’Esfinx i Tuthmosis, però això ja són figues d’un altre paner.
M’adono, sens dubte, que el Nil és un dels grans protagonistes de la majoria d’històries recopilades pel polifacètic i lletraferit Fortea (màster en Egiptologia i treballa en la seva tesis doctoral dedicada a comprendre l’antic Egipte i la seva cultura des de la nostra contemporaneïtat). Amb una longitud total de 6.671 km des del seu naixement a Burundi fins la seva desembocadura al mar Mediterrani, el Nil (del grec “Neilos”, literalment “vall de riu”; en àrab, “an-Nīl”) és el riu més llarg d’Àfrica. Transcorre terres d’Uganda, el Congo, el Sudan, el Sudan del Sud, Etiòpia i Egipte. En aquest punt, amb un punt d’orgull (ho reconec!), la meva filla em fa saber que té dos afluents principals, el Blanc i el Blau. El Blanc s’inicia a la regió dels Grans Llacs d’Àfrica central, mentre que el Blau neix del llac Tana a la llunyana Etiòpia. Doncs bé, el Nil va esdevenir un element fonamental pel naixement i vertebració de la vida, civilització i cultura de l’antic Egipte des de l’edat de pedra. La major part de les ciutats es trobaven resseguint el seu curs, a l’anomenada vall del Nil i al delta, al nord d’Assuan. Malauradament, pels voltants del 8000 aC, canvis sobtats del clima i la desertització que assolà aquelles terres de l’Àfrica septentrional riques en caça i pastures van assecar-les i van esdevenir part del que ara és el gran desert del Sàhara. Aleshores, molts dels seus habitants van emigrar en massa i s’assentaren a la vora del “Gran Riu”, com ells l’anomenen, on s’hi desenvolupà una economia plenament basada en l’agricultura i la ramaderia. Per si no ho sabíeu, un últim apunt ben curiós: alguns indicis apunten que el Nil es va arribar a congelar en diferents ocasions al llarg de la història. Al·lucinant, oi? I encara alguns posen en dubte el canvi climàtic i els seus efectes devastadors…
Recomano llegir un capítol cada dia. A poder ser abans d’anar a dormir. Deixeu-vos envoltar i quedar ben absorbits per la fantàstica aura o atmosfera que desprenen. Penseu que us poseu en la pell d’algun dels personatges que hi apareixen. Transporteu-vos fins aquells llocs tan exòtics per convertir-vos en faraó, mòmia, excavador, mag, savi, príncep, esclau o escriba (en honor també del nostre web). Imagineu, imagineu… I així, finalment, si seguiu al peu de la lletra aquestes meves quatre recomanacions, potser llavors podreu arribar a tancar els ulls i aconseguir transportar-vos fins al bell mig de tan verdes i magnífiques valls entre muntanyes i altiplans elevats del desert.
A tall de resum, Les històries del mag Setne i altres relats de l’Egipte fantàstic és un projecte literari fet amb molta cura i d’extraordinària qualitat. Aquesta obra traspua milers d’anys d’història sobre unes exòtiques i llunyanes terres que van ser governades fa tres o quatre milers d’anys per diferents dinasties i famílies de Reis i Faraons. Unes terres que associem sempre a les piràmides de Gizeh i els seus secrets (i perills!) que resten soterrats esperant la perícia o dissort d’algun explorador o passavolant que els tregui a la llum del nostre coneixement. No ho dubteu. Ara per ara, aquesta antologia o recull de textos emblemàtics i d’altres menys coneguts de l’Antic Egipte fantàstic (des de l’època faraònica fins a l’actualitat) és una de les millors propostes literàries en català que podem trobar a les nostres llibreries per immiscir-nos en els mites d’aquesta extraordinària civilització prehistòrica i mil·lenària, així com per ser testimonis de la gran empremta que ha deixat sobre la nostra pròpia cultura.