Amb Calma: 50 històries de la natura és un llibre diferent, però imprescindible, que edita Flamboyant. A més, és un d’aquests llibres que no es poden catalogar per edat, ja que agafa un ampli ventall: poden ser històries per explicar als més petits de la casa, com petits contes il·lustrats molt reals, i també poden ser històries per mirar i gaudir a una edat adulta.

Es tracta de 50 històries que el que tenen en comú és la natura; una natura absolutament al·lucinant i a la vegada simple i quotidiana, ja que són fets que passen en el nostre dia a dia, sense que hi donem importància, sense que ens n’adonem, com contemplar la rosada al matí o veure com els animals l’aprofiten per beure. Cada dia, a la natura, es donen moltíssimes històries que, si ens aturem a contemplar i dediquem encara que siguin uns pocs minuts, les gaudirem d’allò més.

Mai heu vist néixer una papallona, un picot fer el seu forat en l’arbre, un peix nedar riu amunt… Fets naturals d’allò més habituals que acostumem a no donar-los el valor que tenen. Tampoc ens parem a contemplar-los i valorar-los. De fet, aquest és el principal objectiu d’aquest llibre, contemplar la natura amb calma, perdre’ns encara que sigui uns minuts per descobrir el món que ens envolta i admirar la seva bellesa. Segur que heu vist moltes vegades un cargol, però us heu pres mai la calma per contemplar el seu rastre? És per aquest motiu que el títol del llibre és d’allò més adient!

Cal destacar que moltes de les històries estan explicades en un format que ens podria recordar al dels còmics, però amb unes il·lustracions molt més dolces que el que pretenen és fer-nos despertar tendresa i amor per la natura. I és que admirar el nostre entorn és el primer pas per respectar-lo i conservar-lo.

La pròxima vegada que veieu un gira-sol, no us pareu només a tirar-vos-hi una foto; espereu i contempleu com es mou i com realment fa honor al seu nom. Busqueu els balls de les libèl·lules al voltant d’un marge o d’un camp d’arròs, animeu-vos a escoltar una òliba a la nit, admireu l’arquitectura d’una teranyina o com l’abella recull el pol·len de les flors. Hi ha moltes històries naturals i a cadascú li agradarà més una que una altra. El que està clar és que la natura no pot explicar-se només amb un llibre i és per això que aquest ja té un segon volum, Amb calma, aquí i ara, i fins i tot un joc de cartes.

Us animeu a agafar-vos un temps de calma per descobrir la natura?

Agradarà a…

A qui busqui un llibre diferent. No es tracta d’una única història, sinó d’un recull de petits miracles naturals.

No agradarà a…

A qui busqui una novel·la que segueixi una història.

 

Imatge de wirestock a Freepik

Anterior‘El dia que el món va fer un pet com un aglà’, Pere Gorgoll
SegüentCrítica de ‘Sleep’, de Jason Yu. Festival de Sitges 2023
Avatar photo
Sóc biòloga ambiental, m'apassionen els animals i la natura. Qualsevol llibre o pel·lícula en què aparegui algun animaló és una bona opció per submergir-m'hi. M'agraden les històries amb un rerefons d'aventura i acció, però sobretot que tinguin un final feliç.