Escriptora, pedagoga i política, col·laboradora habitual a la premsa escrita, la ràdio i la televisió. Polifacètica és una paraula que es queda curta per definir Maria Aurèlia Capmany. Enguany, a part de celebrar l’any Pedrolo, també celebrem els 100 anys del naixement de Capmany.

A tot allò que Capmany va cultivar se li han d’afegir unes facetes relacionades amb l’activisme cultural i polític, però molt especialment activista a favor de la igualtat de la dona, esdevenint, d’aquesta manera, una de les pioneres del feminisme català. Això ho demostren en diverses publicacions com La dona a Catalunya: consciencia i situació (1966) o Feliçment, jo sóc dona (1969).

I encara cal destacar una altra Capmany, la negra, la fosca, la criminal l’escriptora i traductora de novel·la negra. A Capmany se li coneixen un parell de novel·les reconegudes dins l’etiqueta de negres o policíaques Traduït de l’americà (1959) i El jaqué de la democràcia (1972). Capmany forma part de la generació que va intentar i aconseguir consolidar el gènere negre juntament a Pedrolo, Fuster, Oliver i d’altres. Les dues novel·les de Capmany contenen un fort component policíac acompanyat d’una forta denúncia social i moltes al·legories a Catalunya, fet que aprofita per dur a terme una forta reflexió sobre el país i la seva història.

La faceta de traductora també és d’allò més coneguda, especialment per les seves aportacions a col·leccions tant emblemàtiques com algunes d’Edicions 62. Segurament durant els primers anys es va centrar en la traducció de novel·la però cap als anys setanta i especialment els vuitanta es va decantar més cap a l’assaig i els clàssics de la literatura infantil i juvenil, com ara Andersen, els germans Grimm, Isop, Sebillot o Twain.

Avui dia, les opinions de Capmany continuen estant a l’ordre del dia; idees revolucionaries que faríem bé de tenir presents en més d’una faceta de la vida.

AnteriorCINECLUB VIC. Metropolis
SegüentVilassar es tenyirà de negre amb motiu del Vilassar de Noir
Avatar photo
Traductora de professió, lectora d'afició. Visc completament enamorada de la novel·la negra i de terror, tot i que qualsevol llibre que em caigui a les mans té l'oportunitat d'enlluernar-me. Sovint escric per afició, però ara per ara, els meus escrits es queden tancats a l'ordinador.