Les roques, i més concretament la ciència que les estudia, la geologia, és una font d’informació impressionant. Però a la vegada infravalorada. La geologia ens explica d’on venim, on anem i qui som! Quasi res!

A través del llibre Un geólogo en apuros, en Nahúm Méndez ens descobreix aspectes geològics de la Terra. I també de la Lluna. Sabíeu que havia tingut atmosfera?

L’estudi de les roques que formen la Terra i els seus processos ens permet entendre com és el planeta en el qual vivim i com és possible que hi hagi aparegut la vida.

És fàcil pensar que les roques no canvien, però això és un gran error. El cicle geològic i la tectònica de plaques expliquen fenòmens com el vulcanisme o la formació dels continents. Les roques es mouen i canvien, però ho fan a una escala molt lenta, difícilment perceptible per l’ull humà.

En l’era actual, la geologia és més important que mai. No només per entendre i donar respostes, sinó també per proporcionar-nos minerals i metalls (amb els que formar les bateries dels mòbils, ordinadors..), i altres substàncies molt valuoses per a la societat, com ara el petroli. El 70% de les reserves de petroli es van formar durant el mesozoic i es considera una font d’energia no renovable, ja que tot i que se’n continua generant, en gastem a un ritme molt més alt. El que no és veritat sobre el petroli és que s’hagi format a partir dels dinosaures; potser d’algun dinosaure sí, però generalment està format a partir d’organismes microscòpics (plàncton marí).

Relacionat amb el petroli, un altre tema d’actualitat i controvèrsia és el frecking, un sistema per extreure petroli i aprofitar les reserves al màxim que consisteix a injectar líquid (normalment aigua) a gran pressió entre les roques. El problema és que aquesta tècnica produeix terratrèmols.

Seguint la història que ens expliquen les roques podem reconstruir la història de la Terra fins a l’actualitat. L’última era és el cenozoic, que significa “vida nova”. És l’era dels mamífers i les plantes amb flor que han dominat la Terra. Però també l’era en la qual hem descobert un nou continent amb una mida aproximada com l’Índia: Zelandia. Es troba submergit sota l’oceà prop de Nova Zelanda, però coneixem molt poc de la geologia que hi ha sota l’aigua.

Agradarà a…

Agradarà a qui vulgui saber una mica més sobre el planeta en el qual vivim. Les roques tenen molt a explicar-nos. Només hem de saber interpretar el que ens diuen.

No agradarà a… 

A qui li importi un rave la geologia.

AnteriorMeravelles d’Ultramar: “Maripasoula. Crònica d’un viatge a Guaiana Francesa”, Blanca Llum Vidal
SegüentAquest divendres al cine…
Avatar photo
Sóc biòloga ambiental, m'apassionen els animals i la natura. Qualsevol llibre o pel·lícula en què aparegui algun animaló és una bona opció per submergir-m'hi. M'agraden les històries amb un rerefons d'aventura i acció, però sobretot que tinguin un final feliç.