La propietat intel•lectual i la pirateria en el sector de l’ebook

2831

Tothom, una hora o altra s’ha descarregat alguna cançó, pel·lícula o joc de forma il·legal, i és que la xarxa està plena de continguts culturals, però molts ciutadans no estan disposats a pagar per adquirir-los.

Les xifres de pirateria a España són alarmants; segons l’Observatori de Pirateria y Hàbits de consum de continguts digitals, un 84% dels continguts culturals que s’adquireixen són il·legals i el 51% dels espanyols pirateja. En el cas del llibre electrònic, el tema que ens ocupa, va perdre l’any 2013 1.837 milions d’euros enfront dels 585 de l’any anterior i a d’hores d’ara les xifres deuen ser esfereïdores.

Els experts assenyalen diferents causes per tal d’explicar aquests alts percentatges, però no s’apunten massa solucions. Per una banda, s’apunta a les mesures totalment ineficaces per part de les autoritats, les quals han perdut anualment més de 526 milions en impostos. Per altra banda, trobem la crisi, la gent estableix prioritats i com que no pot sortir tant descarrega contingut per tal de gaudir-lo a casa. Un altre aspecte a tenir en compte és la impunitat i la facilitat per dur a terme aquest tipus de pràctiques; fins i tot els buscadors —Google s’emporta la palma— mostren pàgines de descàrrega.

Finalment, per afegir una dada positiva, podríem dir que Catalunya i Castella i Lleó són les comunitats autònomes que menys pirategen i Andalusia, Comunitat Valenciana i Madrid les que més. Malgrat tot, aquesta és una batalla molt dura que la nostra societat encara no sap com afrontar pel fet que la pirateria és una pràctica que no està mal vista, ans el contrari. Encara s’ha de conscienciar la gent que a Internet no tot és gratis i que hi ha coses que s’han de pagar independentment del format o suport amb què s’adquireixi.

Anterior“La Pepa”, una obra sobre la discapacitat a l’ETC
SegüentQuè és la literatura infantil?
Avatar photo
Soc filòloga clàssica i amant de tot allò que tingui a veure amb grecs i romans. Lletraferida de cap a peus que té com a ofici l'ensenyament i a més la correcció, la maquetació i l'edició de textos. Em passo el dia envoltada de textos, llibres i ordinadors. Amant de les fotos, els viatges i les històries.