Fitxa tècnica
Títol: Cómo explicar genètica con un dragon mutante. La ciencia más loca explicada de forma sencilla
Autors: Helena González, Javier Santaolalla, Oriol Marimon, Pablo Barrecheguren i Eduardo Saenz.
Any de publicació: 2017
Editorial: Alfaguara
Cómo explicar genètica con un dragon mutante. La ciencia más loca explicada de forma sencilla. El títol del llibre ho diu tot. En ell, els autors ens explicaran els principals conceptes de genètica d’una manera senzilla i fàcil de comprendre. La idea neix a partir del viatge a Filipines de dos cosins, l’Ada i en Max, amb la seva tieta Saturnina. Allà es trobaran amb dos científics: el seu veí Sigma i l’amiga d’aquest, la Joselita.
Durant el seu viatge assisteixen al naixement de cinc pollets, tots ells diferents però un d’ells, en Reinaldo, destaca sobre la resta. Com pot ser que sigui tan diferent de la resta? Repassant les bases de la genètica i durant el seu viatge aniran descartant les possibilitats.
És un llibre més de la sèrie BigVan científicos sobre ruedas, de la qual ja hem parlat en d’altres publicacions. Aquest llibre ens explica des de conceptes bàsics com l’herència, l’ADN o l’evolució, passant per temes més polèmics com els transgènics, la clonació o les mutacions, i d’altres de més actuals com l’epigenètica. Però no tot són explicacions, sinó que és un llibre interactiu que ens fa preguntes i proposa reptes.
Les algues tenen ADN? On tenim l’ADN?
L’ADN (àcid desoxiribonucleic) és com un llibre d’instruccions que per exemple ens serveix per a construir un robot, però en lloc de construir un robot, les instruccions permeten portar a terme totes les funcions necessàries per viure. Es troba en totes les cèl·lules del cos i en tenim tots els éssers vius.
Entremig de les explicacions ens dóna dades fiquis, com la longitud de l’ADN. L’ADN de cada cèl·lula té dos metres i tenim 1014 cèl·lules al cos. Així que si ajuntéssim l’ADN de totes les cèl·lules podríem anar al Sol i tornar 666 vegades.
A més, ens permet jugar amb la genètica per exemple escrivint missatges secrets a partir del codi genètic. El codi genètic és el conjunt de normes que ens permeten passar de l’ADN a les proteïnes que aquest ADN sintetitzarà. Fent experiments low cost a casa mateix, com ara extreure l’ADN d’un plàtan o un test per saber si ets un transgènic.
Parlant de mutacions descobrim que no totes són dolentes. Hi ha mutacions “bones” que donen lloc a variabilitat. Gràcies a la variabilitat de les mutacions tenim diferents colors d’ull, de pell, alçades… Les mutacions són objecte de debat des de fa molts anys, per aquest motiu en el llibre es recrea una baralla de gals entre Darwin i Lamarck, on s’explica com és l’evolució i quin paper i tenen les mutacions.
Un altre tema d’habitual polèmica són els transgènics. Els transgènics són éssers vius amb gens que no són seus, s’han introduït gens d’altres espècies. Però no tots els transgènics són dolents. Mitjançant un concurs de transgènics “molons” descobrim alguns dels transgènics que tenen grans beneficis sobre la població. Per exemple, l’arròs Golden rice, que és ric en vitamina A; la bactèria Escherichia coli que produeix insulina; o la planta Artemisia annua que ajuda en la lluita contra la malària, ja que mitjançant els seus pèls (tricomes) produeix una substància natural per combatre la malària.
Quan ens parla de científics, a continuació ens posa un cromo del científic com en el cas de Gregor Mendel, qui va descobrir les lleis de l’herència, o la Rosalind Franklin, descobridora de la forma de l’ADN. Al llarg de tot el llibre es poden anar col·leccionant cromos, experiments, dades fiquis i testos que et permeten fer-te una idea de que és la genètica. És un llibre molt recomanable i per a una amplia franja d’edat, així que si quan llegeixes els diaris o sents pel telenotícies notícies sobre genètica que no acabes d’entendre, aquest llibre és la solució.