El passat dimecres 29 d’abril a les 7 de la tarda, el Club de lectura de la Biblioteca Municipal de Manlleu es va reunir a l’Edifici de Can Puget per comentar Un senyor de Barcelona, de Josep Pla.
L’activitat es va dividir en dues parts. La primera hora i escaig, el grup va anar dirigit per en Pere Casas, tècnic del Museu del Ter, que va guiar el grup per l’interior de l’Edifici per mostrar-los les estances on residia el senyor Rafel Puget. La ruta va iniciar-se davant la casa per parlar de les característiques de la façana, després es van resseguir el pati, l’actual sala d’exposicions, el vestíbul principal, la sala de la xemeneia i les golfes, on actualment s’hi troben alguns dels serveis de l’Ajuntament i la Ràdio Municipal.
La ruta va servir no només per trepitjar alguns dels espais que apareixen al llibre, sinó també per iniciar una àmplia tertúlia de records entre les -amb alguna excepció- participants, que van ajudar a amanir els detalls i a farcir d’anècdotes la visita.
La visita guiada va cloure a l’actual Auditori de l’edifici on va prendre la paraula la Núria Silvestre -directora de la Biblioteca Municipal de Manlleu i guia del Club de lectura- per donar inici a la tertúlia literària pròpiament dita.
Un senyor de Barcelona, Josep Pla
Un senyor de Barcelona, de Josep Pla, recull -en forma d’entrevista– la vida de Rafel Puget. A través de breus capítols catalogats temàticament, Pla transcriu les etapes de la vida de Rafel Puget explicades pel mateix protagonista en primera persona. La primera edició del llibre va aparèixer en castellà l’any 1945, poc després de morir Rafel Puget. L’edició en català no va aparèixer fins al 1951. Encara que no s’hagi inclòs dins el ventall dels Homenots de Pla, Un senyor de Barcelona apareix paral·lelament als primers d’aquesta col·lecció.
Rafel Puget, segons sembla, va ser un home molt influent, fet que va comportar que conegués algunes de les personalitats més importants de finals del segle XIX i principis del segle XX. Això fa que l’obra prengui un to històric i que a través de les anècdotes i les vivències de Puget, Pla ens presenti un retrat polític, social i cultural d’una classe social alta i d’un moment concret de la història d’aquest país. Això, sí, un retrat no del tot objectiu que fa que en alguns moments el lector no sàpiga identificar si qui opina és Puget o Pla.
Dins la tertúlia del Club de lectura, l’opinió va ser gairebé unànime en afirmar que l’obra estava molt ben redactada i plena de detalls que ajudaven a la visualització dels espais on succeïa cada episodi. Segurament per proximitat geogràfica i anecdòtica, els capítols que van sortir com a favorits i que aprofitem, també, per recomanar-vos van ser aquells que descriuen la magnificència del Cabrerès, el camí per anar fins a Olot, la inauguració de l’hospital a Manlleu i la visita de Lerroux també a Manlleu.
El proper Club de Lectura de la Biblioteca Municipal de Manlleu tampoc serà del tot convencional. Es comentarà el llibre Nieve, de Maxence Fermine, amb l’acompanyament de Pilar Cabot, que explicarà què són els haikus i en recitarà algun de propi. Serà el proper 27 de maig a 2/4 de 8 a la Biblioteca Bisbe Morgades.