I si la setmana passada veníem de totes les nominacions dels premis de cinema, aquesta setmana ens despertem amb la gala de lliurament dels premis de la Nit de Santa Llúcia que atorga cada any Òmnium Cultural.

Aquesta associació catalana que vetlla per la cultura catalana, ja fa dues edicions que ha de celebrar els seus premis sense el president de l’entitat, ja que està empresonat pels fets previs a l’1 d’octubre del 2017. No obstant això, i sota el desig de Jordi Cuixart, els premis s’han celebrat un any més i ha donat veu a autors i persones vinculades a la cultura.

L’entitat atorga un total de 6 premis que esmentarem a continuació, juntament amb els guanyadors de cada guardó:

Premi Sant Jordi de novel·la 2018

L’advocat i escriptor, Jordi Cabré, ha estat el guardonat enguany amb el 59è premi San tJordi de novel·la amb l’obra Digues un desig. L’escriptor ja havia estat en dues ocasions finalista d’aquest concurs, però mai havia aconseguit guanyar-lo, fins a l’edició d’enguany: “a la tercera va la vençuda, i estic content perquè és la meva millor novel·la”. El guanyador rep directament 60.000 euros i, a banda, els diners generats en concepte de drets d’autor. D’aquesta manera el Premi Sant Jordi esdevé el guardó més ben dotat de la literatura catalana.

Premi Mercè Rodoreda de contes i narracions

El guanyador d’aquest premi ha estat Víctor Garcia Tur per l’obra titulada El país dels cecs. Es tracta d’una obra que abasta més de 400 anys des del primer conte que ens trasllada a la Xina del segle XVII fins al darrer, situat en un futur proper.

Premi Carles Riba de Poesia

El guardó de la poesia ha estat per Carles Rebassa, per a l’obra Sons bruts, un llibre de sonets que va iniciar l’any 2003 i que ha conclòs enguany. Ha dedicat el premi al president de l’entitat cultural, Jordi Cuixart i tots aquells que estan empresonats o exiliats per raons polítiques relatives als fets que van succeir el passat 2017.

Premis Folch i Torres i Joaquim Ruyra de literatura juvenil

Núria Franquet guanya el Folch i Torres amb el llibre La Liang dins del quadre i Maite Carranza Guanya el Ruyra amb L’alè del drac.

Premi Internacional Joan B. Cendrós

El jurat ha reconegut el compromís del periodista finlandès Pertti Pesonen a la televisió pública Finlandesa a l’hora de retratar el procés sobiranista i ha posat en valor la seva objectivitat i visió àmplia del cas català.

Premi de Comunicació Muriel Casals

El productor Jaume Roures i el periodista Tatxo Benet han rebut el premi de comunicació 2018 per a la qualitat periodística dels seus projectes empresarials i per la seva voluntat d’aprofundiment democràtic demostrat en iniciatives com el diari Público i els documentals Las cloacas de interior i  20-S.

Anterior‘El bazar de los malos sueños’, Stephen King
Següent‘Crónicas de Navidad’, el Nadal arriba a Netflix
Avatar photo
Traductora de professió, lectora d'afició. Visc completament enamorada de la novel·la negra i de terror, tot i que qualsevol llibre que em caigui a les mans té l'oportunitat d'enlluernar-me. Sovint escric per afició, però ara per ara, els meus escrits es queden tancats a l'ordinador.