Aquest llibre que edita Destino és un recull dels discursos de la Greta Thunberg, una nena sueca de 16 anys que fa vaga escolar pel clima cada divendres. Va iniciar la protesta a l’agost del 2018 davant del parlament suec. Avui, el que va començar amb una vaga escolar individual s’ha convertit en un fenomen global i es recolza i segueix des de tot el món. La Greta, durant aquests període, s’ha reunit amb polítics europeus i ha parlat a la cimera de la Unió Europea a Brussel·les i a les Nacions Unides, entre d’altres.

En aquests discursos es pot observar a una nena decebuda amb els adults. Decebuda perquè no actuem suficientment per evitar el canvi climàtic; un canvi que hem provocat nosaltres amb el nostre estil de vida. També està convençuda que en un futur no molt llunyà lamentarem haver-ho fet. D’aquí a poc serà tard, però encara som a temps.

Ella creu que la gent no és suficientment conscient sobre el canvi climàtic, que els polítics no apliquen prou mesures, i que a les noticies no s’hi dóna la importància necessària. “Si tothom fos conscient de la gravetat de la situació i del poc que s’està fent per resoldre-la, tothom vindria a seure al nostra costat”. “Ara és el moment de parlar clar. Resoldre el problema del canvi climàtic és el desafiament més gran que ha afrontat mai l’Homo sapiens”.

L’objectiu de la seva vaga, la Greta el diu molt clarament: “Faig vaga de l’escola davant del parlament suec. Ho faig per cridar l’atenció sobre la crisis climàtica i ho farem fins que Suècia actuï de conformitat amb l’Acord de París […] l’objectiu és un escalfament per sota els 2 graus.”

Al meu parer…

Aquest recull de discursos fet per la Greta són científicament impol·luts. Parla de temes científics complexos com el canvi climàtic o l’escalfament global i dels acords polítics sobre el clima com l’acord de Paris, de forma molt clara, concisa i científicament correcta. Com ella mateixa explica, els seus discursos són escrits per ella. Tot i així, sovint demana ajuda a científics i s’informa sobre allò de què està parlant. Es nota que els discursos estan treballats, que sap de què parla tot i només tenir 16 anys. La Greta admet que no diu res de nou i que només diu el mateix que els científics fa dècades que repeteixen. 

En tots els seus discursos es pot observar la seva gran preocupació pel clima i la seva perseverança per poder entendre i defensar un tema tant complex com el canvi climàtic amb només 16 anys. Només per això ja val la pena llegir o escoltar els seus discursos. Fan reflexionar.

Un dels missatges que més m’agrada en el seus discursos és el següent: “Cada persona compta. Igual que cadascuna de les emissions compta. Tot compta. Per tant, si-us-plau, tracteu la crisis climàtica com la greu crisi que és i doneu-nos un futur als joves.” En els seus discursos no busca un alarmisme excessiu sobre la situació, parla amb contundència dient que encara hi ha solució, però que totes les nostres accions del dia a dia compten i que mitigar el canvi climàtic està en mans de tots, encara que no siguis científic, encara que no hi entenguis, tu també has d’actuar!!!

Anterior‘Criminal’, Netflix ens descol·loca de nou
SegüentAquest divendres al cine…
Avatar photo
Sóc biòloga ambiental, m'apassionen els animals i la natura. Qualsevol llibre o pel·lícula en què aparegui algun animaló és una bona opció per submergir-m'hi. M'agraden les històries amb un rerefons d'aventura i acció, però sobretot que tinguin un final feliç.