Guerra i pau és una mini-sèrie de 6 episodis protagonitzada per personatges poc coneguts (això per nosaltres té sempre un atractiu extra) i està basada en el llibre homònim de Lev Tolstoi (1828-1910); un dels grans escriptors russos d’època contemporània. De fet fou amb la seva obra Guerra i Pau (publicada entre 1865 i 1869) quan ascendí a l’Olimp de la literatura mundial, esdevenint un dels autors més importants de tots els temps.

La història narra els anys de les guerres napoleòniques per Europa (1801-1814), amb l’afany de Bonaparte per conquerir-ho tot i annexionar-ho a l’imperi francès o regalar-ho com a regnes titelles als seus germans. En aquest cas, l’obra de Tolstoi es refereix a l’intent de conquesta napoleònica de l’enorme imperi rus, i com al llarg dels anys de guerra centenars de personatges veuen totalment capgirada la seva vida, sobretot centrant-se en diverses famílies nobles, retratant l’estil de vida aristocràtic de la nombrosa noblesa russa. Tolstoi coneixia perfectament aquest món ja que ell mateix provenia d’una família noble. L’obra literària continua uns anys més endavant de la fi de les ànsies imperialistes del general d’Aiacciu, però no és el cas de la sèrie que es centra específicament en els anys de la guerra entre Rússia i França.

 

Tant gran i elaborada és la història que aquesta monumental obra mestra de la literatura universal havia de ser adaptada en una superproducció cinematogràfica, en aquest cas produïda per la BBC. Estrenada aquest mateix 2016, la producció per TV basada en l’obra de Tolstoi es centra en cinc famílies aristòcrates russes i les seves desventures en un imperi atacat per un poderós enemic estranger, alhora que s’estableixen relacions i conflictes amorosos entre alguns dels personatges que porten a l’amargura a més d’un.

 

El personatge principal és el jove comte Pierre Bezukhov, interpretat per Paul Dano, qui tot i la seva acomodada posició, és un pobre desgraciat que no troba el sentit a la seva pròpia existència ni tampoc entén la política del seu temps. L’altre gran personatge és la dolça Natasha Rostova (Lily James) que prové d’una família noble però plena de deutes, i que s’allunya del prototip que solem tenir de l’aristocràcia. I finalment tenim també la figura del príncep Andrei (James Norton), el millor amic de Pierre i qui té un paper destacat en la guerra contra Napoleó. Al voltant d’aquestes figures s’aniran desenvolupant les diverses relacions entre personatges així com també veurem l’evolució de la guerra i com aquesta destrossa milers de famílies, entre elles moltes de nobles que perden la vida i/o les possessions.

 

La sèrie és brillant en l’apartat de l’ambientació i la contextualització històrica. Tot el que són decorats, vestits, escenaris, etc. són perfectament elegits i fan creïble la situació, així com la interpretació dels actors és més que correcte.
Però la sèrie té algun problema en quan a velocitat. Massa sovint esdevé lenta, com si li faltés quelcom. I tot i que no deixa de ser interessant, la falta de ritme provoca que no sigui una sèrie addictiva sinó una producció per a frikis de la història mundial (com és el nostre cas).

Suposem que és difícil retratar una obra tant gran en només sis episodis, però precisament per això, la sèrie hauria d’avançar amb una marxa més de velocitat.

 

Us recomanem mirar-la únicament si sou uns fanàtics de la història, uns adoradors del petit emperador francès o uns republicans que gaudiu veient a la noblesa caure i passar-ho malament, o les tres coses alhora com ens passa a nosaltres…

AnteriorIX Premis Gaudí
Següent“Posada Jamaica”, Alfred Hitchcock
Avatar photo
Som la Lídia i l'Oriol, una parella que ronda la trentena i que, fastiguejats de la programació nefasta de la televisió, vam començar a mirar sèries compulsivament. A L'escriba col·laborem donant la nostra opinió (totalment subjectiva) d'aquelles sèries que anem mirant. En el nostre espai intentarem recomanar aquelles que més ens agraden així com criticar les que ens han decebut (Ep! Sempre sense intenció d'ofendre a ningú). Esperem que us serveixin les nostres recensions i us incitin a mirar-les!