Per Setmana Santa vaig fer una escapada a Cracòvia. Entre altres visites, els quatre dies a la ciutat polonesa van donar per passar pel camp de concentració d’Auschwitz-Birkenau. Tot i que sempre he tingut interès per la Segona Guerra Mundial i pel nazisme, les ganes de saber-ne més van créixer abans, durant i després del meu viatge. És per això que em vaig llançar de cap a llegir Guardianas nazis, un llibre de Mónica G. Álvarez editat per Edaf, una editorial que desconeixia i que compta amb un catàleg d’allò més interessant.

Sinopsi

Per tots és sabut que els nazis van perpetrar incomptables crims i que van dur a terme barbaritats −per dir-ho d’alguna manera− de tot tipus. La major part de personatges que identifiquem com a nazis són homes: Hitler, Kramer, Himmler, Hofmann… però malgrat que no se’n parli tant, també hi va haver dones nazis. A partir d’aquest llibre podem conèixer les dones, les guardianes nazis, que van col·laborar i perpetrar tota mena de crims contra la població jueva als camps de concentració i d’extermini d’arreu d’Europa.

Al meu parer…

Sens dubte, s’ha de tenir estómac per llegir totes les atrocitats que aquestes dones van dur a terme. És un llibre dur en què el lector hi trobarà làmpades fetes de pell humana, experiments, gossos famèlics que es cruspeixen persones, fuets, amputacions… i no segueixo perquè vull mantenir el sopar a l’estómac i poder dormir plàcidament. A més dels seus crims, s’hi descobreix quina pena se’ls va aplicar en ser jutjades juntament amb algunes de les declaracions durant el judici. Ja us avanço que són sorprenents i esgarrifoses a parts iguals. Potser quan el vaig llegir estava molt senzibilitzada amb el tema pel fet d’haver visitat el camp d’extermini, però tot i així s’hi narren veritables atrocitats i és possible que no tothom estigui preparat per llegir-les.

Com a tret negatiu diria que el llibre és un pèl monòton. Tot i ser un assaig, hi ha moltes maneres d’explicar una història, i potser l’autora hauria d’haver intentat compensar una informació interessant i significativa amb una narració àgil, amena i que alhora atrapi. És per això que el llibre es fa, a estones, un pèl pesat.

Agradarà a… 

Als més interessats pel tema del nazisme, els crims de guerra i totes les bestieses (perquè no tenen un altre nom) que va dur a terme el sector femení del nazisme.

No agradarà a… 

Aquelles persones que no estiguin acostumades a la lectura d’un assaig i a persones massa sensibles, ja que hi ha algunes parts delicades que fan posar els pèls de punta.

Comparteix
Anterior‘Anita Blake: Cazavampiros. Placeres Prohibidos’
SegüentEl Dia D al cinema (i part 2)
Aida Montoya
Sóc filòloga clàssica i amant de tot allò que tingui a veure amb grecs i romans. Lletraferida de cap a peus que té com a ofici l'ensenyament i a més la correcció, la maquetació i l'edició de textos. Em passo el dia envoltada de textos, llibres i ordinadors. Amant de les fotos, els viatges i les històries.