Per Setmana Santa vaig fer una escapada a Cracòvia. Entre altres visites, els quatre dies a la ciutat polonesa van donar per passar pel camp de concentració d’Auschwitz-Birkenau. Tot i que sempre he tingut interès per la Segona Guerra Mundial i pel nazisme, les ganes de saber-ne més van créixer abans, durant i després del meu viatge. És per això que em vaig llançar de cap a llegir Guardianas nazis, un llibre de Mónica G. Álvarez editat per Edaf, una editorial que desconeixia i que compta amb un catàleg d’allò més interessant.

Sinopsi

Per tots és sabut que els nazis van perpetrar incomptables crims i que van dur a terme barbaritats −per dir-ho d’alguna manera− de tot tipus. La major part de personatges que identifiquem com a nazis són homes: Hitler, Kramer, Himmler, Hofmann… però malgrat que no se’n parli tant, també hi va haver dones nazis. A partir d’aquest llibre podem conèixer les dones, les guardianes nazis, que van col·laborar i perpetrar tota mena de crims contra la població jueva als camps de concentració i d’extermini d’arreu d’Europa.

Al meu parer…

Sens dubte, s’ha de tenir estómac per llegir totes les atrocitats que aquestes dones van dur a terme. És un llibre dur en què el lector hi trobarà làmpades fetes de pell humana, experiments, gossos famèlics que es cruspeixen persones, fuets, amputacions… i no segueixo perquè vull mantenir el sopar a l’estómac i poder dormir plàcidament. A més dels seus crims, s’hi descobreix quina pena se’ls va aplicar en ser jutjades juntament amb algunes de les declaracions durant el judici. Ja us avanço que són sorprenents i esgarrifoses a parts iguals. Potser quan el vaig llegir estava molt senzibilitzada amb el tema pel fet d’haver visitat el camp d’extermini, però tot i així s’hi narren veritables atrocitats i és possible que no tothom estigui preparat per llegir-les.

Com a tret negatiu diria que el llibre és un pèl monòton. Tot i ser un assaig, hi ha moltes maneres d’explicar una història, i potser l’autora hauria d’haver intentat compensar una informació interessant i significativa amb una narració àgil, amena i que alhora atrapi. És per això que el llibre es fa, a estones, un pèl pesat.

Agradarà a… 

Als més interessats pel tema del nazisme, els crims de guerra i totes les bestieses (perquè no tenen un altre nom) que va dur a terme el sector femení del nazisme.

No agradarà a… 

Aquelles persones que no estiguin acostumades a la lectura d’un assaig i a persones massa sensibles, ja que hi ha algunes parts delicades que fan posar els pèls de punta.

AnteriorAquest divendres 28 de gener al cine…
Següent“El teu cos és teu”, Lucía Serrano
Avatar photo
Soc filòloga clàssica i amant de tot allò que tingui a veure amb grecs i romans. Lletraferida de cap a peus que té com a ofici l'ensenyament i a més la correcció, la maquetació i l'edició de textos. Em passo el dia envoltada de textos, llibres i ordinadors. Amant de les fotos, els viatges i les històries.