Muriell Villanueva explica, a Groc i rodó, un dels secrets més ben guardats de la majoria de petits: la taca groga i rodona que apareix gairebé cada matí als seus llençols.

El color groc és un dels protagonistes del conte, il·lustrat per Ferran Orta, que ressalta en les il·lustracions en blanc i negre que acompanyen al text, breu i en lletra d’impremta.

Un personatge sense nom, que podria ser qualsevol nen o nena, marxa de colònies durant les vacances i està preocupat perquè vol evitar que els altres infants coneguin el seu molest secret. Intenta evitar adormir-se, però és inevitable, s’adorm i el seu secret apareix de color groc i forma rodona, l’endemà al matí. Quan surt a estendre el llençol, s’adona que no està sol, que hi ha altres nens i nenes que comparteixen el mateix secret nocturn i moll.

Aquest conte, publicat per Flamboyant, és una gran eina per treballar l’acceptació d’aquest moment que avergonyeix tant als infants, el fet de compartir que pateixen enuresi nocturna. Les colònies acostumen a ser una gran experiència, perquè es marxa de casa uns dies, es fan activitats diferents, es passen moltes hores amb els amics, però no és una vivència igual de positiva per a tots els nens i nenes; per a aquells a qui se’ls escapa el pipí durant la nit pot arribar a suposar un malson i intenten evitar-les de totes-totes, si poden.

Groc i rodó ens pot servir per parlar d’aquesta situació i per veure que hi ha altres companys i companyes que poden compartir amb ells aquest secret que fa tanta vergonya.

A banda de tractar l’enuresi com a secret, el conte ens permet ampliar el ventall i buscar altres possibles situacions que els infants volen amagar perquè se n’avergonyeixen. Compartint-les potser s’adonen que no estan sols, que hi ha altres nens i nenes en la seva mateixa situació. Anima a destapar tabús, parlar, compartir per no sentir-se tan sols amb el seu secret. Groc i rodó és l’eina ideal per conversar sobre allò que amaguem i potser compartim amb altres persones.

Agradarà a…

A qui vulgui treballar l’enuresi amb algun infant, sobretot la preocupació que genera el fet de ser descobert. A més, pot agradar a qui li agradi “llegir” i interpretar il·lustracions, ja que tenen molt de simbolisme; i a qui vulgui iniciar una conversa sobre la importància de compartir preocupacions i experiències amb els altres, ja que ens podem sentir més acompanyats.

No agradarà a…

A qui busqui un conte per superar l’enuresi, amb pautes i recomanacions perquè els infants superin aquesta fase. Si busqueu una solució, us recomano acudir a la consulta d’un professional, ja que us donarà pautes i recomanacions per reduir l’enuresi nocturna, tan molesta per a molts infants.

AnteriorCrítica de ‘La víctima número ocho’
SegüentEl retorn de Gilead
Avatar photo
Em dic Èrica Cano i sóc psicòloga infantil, especialitzada en els trastorns de l’aprenentatge, i estudiant de logopèdia. Em declaro incapaç de sortir d’una llibreria sense passar per la secció infantil i no puc evitar comprar algun conte o llibre per a infants. Per la meva professió, em crida l’atenció la literatura infantil que parla sobre emocions, valors, educació, aprenentatges i desenvolupament cognitiu i personal. M’agrada explicar contes i ajudar als nens i nenes que tenen dificultats lectoescriptures. M’encanten les lletres, els seus sons i les seves formes, d’aquí i de la meva afició per cosir surt el meu petit projecte: Moixaines by erica, on cuso lletres tèxtils de diferents mesures i colors.