Molts opinen que el Premi Planeta és més un esdeveniment literari comercial que no pas una jornada dedicada a la literatura pròpiament dita, però sent realistes, digueu-me quants escriptors no volen vendre els seus llibres i quantes editorials no volen batre rècords de vendes. Jo penso que hi ha d’haver literatura per a tots els públics i que, per tant, els best-sellers també han de tenir el seu mercat i, perquè no, els seus premis. Al contrari del que pugui pensar molta gent, els best-sellers per a mi no tenen res de dolent. Potser no passaran a posteritat i algun dia seran oblidats, però promouen l’entreteniment i la lectura per diversió, quelcom que no podem menystenir en els tems que corren.

Sinopsi

En aquesta novel·la, en Javier Sierra ens explica la història d’en David Salas, un joveníssim lingüista de la universitat de Dublín que per motius professionals ha de viatjar a Madrid, indret on començarà la seva aventura. A la capital espanyola, Salas es trobarà amb Lady Goodman, una vella amiga de la seva família i qui l’iniciarà en un viatge entranyable i alhora perillós. En el seu periple Salas no estarà sol, i es trobarà amb amics i enemics a parts iguals. Per altra banda, la història ens portarà a descobrir bells indrets d’arreu de la geografia nacional, com Barcelona, València, Madrid, Aragó… enclavaments clau per arribar als seus objectius. La recerca que els ocupa està ben clara: el Grial, però el que no està tan clar és si es tracta d’un objecte físic o d’una idea.

Best-seller?

El fuego invisible té molt de best-seller: una gran aventura, una lectura àgil i fàcil, un tema atractiu per a tots els públics, referents històrics i molt de misteri. Tot i així Sierra no se centra en la recerca del Grial a l’estil Indiana Jones, sinó que ens aporta un nou punt de vista del Grial.

Però per a mi aquesta novel·la no té només això, ja que també compta amb altes dosis de meta literatura i metalingüística. Així doncs, en aquest sentit, crec que en Javier Sierra ha fet una bona feina, ja que no és una tasca fàcil d’assolir. A nivell metalingüístic, es toquen temes com l’origen de les paraules i la seva evolució, i a nivell metaliterari, Sierra ens fa plantejar-nos d’on vénen les idees i la inspiració dels escriptors a més de posar sobre la taula les primeres referències i fonts literàries que parlen d’aquest misteriós objecte en cerca captura.

Agradarà a…

Els que heu anat llegint llibres de misteris arqueològics i històrics i els amants de la novel·la d’aventures. Si heu llegit altres llibres de Javier Sierra, aquest és de l’estil. Per altra banda, tot i que cadascú té la seva pròpia identitat i les diferències són notables, aquesta novel·la és semblant a altres novel·les de Dan Brown o, si més no, va en aquesta línia.

No agradarà a…

El fuego invisible té un punt místic, ocult i no es recolza molt en el món intangible, de manera que si espereu una novel·la molt “física”, us trobareu (al meu parer) amb una novel·la que apel·la a la reflexió i que, per tant, s’ha de pair amb els dies.

AnteriorAquest divendres al cine…
SegüentCINECLUB VIC. Sieranevada
Avatar photo
Soc filòloga clàssica i amant de tot allò que tingui a veure amb grecs i romans. Lletraferida de cap a peus que té com a ofici l'ensenyament i a més la correcció, la maquetació i l'edició de textos. Em passo el dia envoltada de textos, llibres i ordinadors. Amant de les fotos, els viatges i les històries.