El Festival Nits de cinema oriental de Vic està a tocar. La 17ª edició, que tindrà lloc del 23 al 26 de juliol, estarà marcada per una programació espectacular que combinarà tant el cinema més autoral com les grans produccions. No hi faltaran tampoc les sessions infantils, un bon grapat de curtmetratges i escenes d’acció que ens faran vibrar. Amb tot, veure tota la programació que ofereix el festival al llarg dels seus quatre dies és difícil. Així doncs, tot i que ha costat, hem fet una selecció amb 10 pel·lícules que no et pots perdre:

 

#1 ENTER THE FAT DRAGON

Fallon Zhu és un oficial de la policia de Hong Kong modèlic, amb una elevada taxa de resolució de delictes. Un fet desafortunat l’aparta de l’acció i s’engreixa uns quants quilos. El seu cap l’envia a una missió rutinària al Japó i ell ho veu com una oportunitat per perdre pes i guanyar prestigi. El que perd, però, és el delinqüent que ha de custodiar.

Donnie Yen ens regala la seva irresistible vis còmica, a banda de la seva habilitat marcial, en un film enginyós, trepidant, divertit, ple de coreografies que ens deixaran amb la boca oberta (per sota la mascareta). El títol ideal per inaugurar el festival.

 

#2 THE LEGEND OF HEI

En un món on conviuen persones, follets i déus, hi trobem en Xiao Hei, un dimoni gat capaç de transformar-se en un humà. En Hei haurà de deixar el bosc on viu, destruït pels humans, i cercar una nova llar.

La pel·lícula d’animació de l’any a la Xina es recolza en una original trama i una animació propera a les produccions de Ghibli i la Kyoto Animation, per proferir un crit d’alarma davant el mal progrés i l’ús abusiu de la tecnologia.

El seu protagonista s’ha convertit en una estrella immediatament per als infants xinesos.

 

#3 CHANGFENG TOWN

Changfeng és un poblet perdut en un racó de la Xina. Els avions que el sobrevolen recorden als seus vilatans que hi ha un món exterior, allà lluny.

La directora Wang Jing ens acosta a les petites però excèntriques històries d’alguns dels seus vilatans en aquest delicat encreuament dels mons quotidians imaginats per Hou Hsiao-hsien i la visió de la Xina dels 80 de Jia Zhangke. Changfeng Town és un viatge nostàlgic de la directora al seu poble natal, un poema sobre el valor de la quotidianitat.

 

#4 IP MAN 4

Després de la mort de la seva dona, Ip Man, mestre de les arts marcials i filosofia xineses, viatja amb el seu fill als Estats Units, convidat pel seu famós deixeble Bruce Lee. Aviat descobrirà que la relació entre xinesos i nord-americans és complexa i plena d’actituds racistes.

Aquesta és la culminació d’una tetralogia convertida en història del cinema contemporani. Aquest últim capítol de la sèrie ens torna a enlluernar per la seva preciosista recreació històrica, per les excel·lents coreografies i per mostrar, una vegada més, les arts marcials com un remei per a les injustícies.

 

#5 MULAN

Hi ha Mulan més enllà de Disney. De fet, la llegenda de Hua Mulan s’ha adaptat en moltes ocasions a la Xina. La que es presenta al festival ens acosta al naixement del mite. Mulan és una jove experta en les arts marcials que viu en un petit poble. Quan demanen gent per allistar-se a l’exèrcit i lluitar al camp de batalla, la noia s’hi apunta fent-se passar per un home.

La combinació de candidesa i acció, amb unes creatives coreografies marcials, fan d’aquesta Mulan l’autèntica versió cinematogràfica que tots estàveu esperant.

 

#6 TUNGUSKA BUTTERFLY

Una convicta surt de la presó. La reinserció és complicada perquè l’assetgen a la feina però troba un bri d’esperança quan estableix una amistat molt especial amb una nena.

La popular actriu Asami diu adéu al cinema amb una confirmació dels seus dots interpretatius i marcials, dins un sentit relat de redempció i segones oportunitats que barreja gèneres i destaca per la seva reivindicació feminista.

Asami rebrà el premi Honorífic del Festival i a causa de la COVID-19 no podrà assistir al certamen. 

 

#7 ACTION

El coronel Subhash, fill del primer ministre, segueix la pista dels responsables d’un atac terrorista que ha provocat diversos morts. Diya, la seva companya de l’exèrcit indi, l’ajudarà en aquesta persecució implacable i descobriran una conspiració global que afecta l’Índia.

Action és com el cotó: no ens enganya. Una pel·lícula d’acció massala de cap a peus, amb escenes exageradíssimes, cançons i balls coloristes i localitzacions exòtiques a Turquia i Azerbaidjan. Les Nits viuran l’estrena de la versió internacional d’una pel·lícula de Bassa perfecta.

 

#8 HER BLUE SKY

L’Akane i la seva germana petita Aoi viuen al seu poble natal. Anys més tard, l’exparella de l’Akane, el Shinnosuke, torna a la localitat per actuar en un festival de música. A la vegada, l’Aoi coneix el jo adolescent del Shinnosuke, que ha viatjat en el temps, i se n’enamora.

La nova pel·lícula del director de El himno del corazón és una màgica i commovedora història d’amor. Prepareu els mocadors (de paper i d’un sol ús) que aquesta pel·lícula us farà vessar llàgrimes.

 

 

#9 THE ENCHANTING PHANTOM

La història d’amor per excel·lència del folklore xinès, recollida en el clàssic literari Històries estranyes de Pu Songlin s’adapta de nou al cinema.

Un estudiant s’enamora d’una noia fantasma i intentarà alliberar-la de la seva maledicció: la servitud eterna cap a un poderós dimoni.

El remake oficial de la mítica A Chinese Ghost Story (1987) de la qual en pren la narrativa, el to, les idees visuals i fins i tot la música, i ens regala una fantasia oriental amb una delicada direcció artística i unes coreografies d’acció vibrants.

 

#10 THE CLOSET

Un accident s’emporta sobtadament la vida de la mare de la Yi-Na. El seu pare, Sang-Won, intenta reactivar les seves vides i es traslladen a una casa nova. Un dia, la nena li diu que té un nou amic, un amic que només veu ella.

Els fantasmes inicien una lluita amb el pare per emportar-se la seva filla en aquest debut del director Kim Kwang-bin, inquietant i emocionant a parts iguals. Els armaris sempre han estat grans aliats del cinema de terror, i el d’aquesta pel·lícula amaga terrors encara més esgarrifosos que els de Nàrnia.

AnteriorCompte enrere per la 68ena edició del Festival de San Sebastián
SegüentEducar, per a què?, Joan Buades
Avatar photo
L'escriba és un espai cultural per a tots els públics on es troben i barregen les passions per la literatura, el cinema, el teatre i les sèries. Recomanacions, crítiques, novetats editorials i nombrosos continguts t'hi esperen.