Un cotxe a reacció és el segon llibre de la col·lecció Experimenta! de l’editorial Cossetània. Com tots els llibres de la col·lecció, conté 28 experiments per a infants i joves. Potser no ho recordeu, però ja us havíem parlat del primer llibre de la col·lecció en un altre article.

Aquesta vegada, però, la temàtica dels experiments és diferent. Tot i que es manté dins els àmbits de la física i la química, aquí no parlem de magnetisme ni densitats, sinó de llum, so, massa, energia… Crec que proposar experiments viables per a nens petits amb temàtiques complexes de física i química té molt de mèrit.

En el primer article us parlava de com s’estructuren els experiments i com s’exposa, d’una breu però entenedora, l’explicació sobre els conceptes científics al final de cada un d’ells. Avui, afegeixo que les explicacions del físic Jordi Mazón estan perfectament complementades amb els dibuixos de Raquel Gu, els quals que no serveixen simplement per fer bonic i atractiu el llibre, sinó que són una seqüència amb els diferents passos que cal seguir per fer l’experiment i, per tant, per complementar el text i facilitar el procediment quan els fas.

Un dels experiments que més m’agrada és el del timbal d’aire. Potser em crida l’atenció, ja que és un experiment molt senzill de portar a terme, amb un material que trobem en totes les cases i que, tot i aquesta simplicitat, aconsegueix demostrar un procés molt difícil de veure com és la manera com es transmeten les vibracions de l’aire, les quals són invisibles i imperceptibles en la majoria dels casos pel nostre tacte. I gràcies a només 3 passos podem, a través d’una ampolla i una bossa de plàstic, apagar una espelma a una certa distància. Com? Fent vibrar la bossa que hem convertit en una membrana aconseguim transmetre aquestes vibracions a l’aire i fer tremolar la flama de l’espelma o apagar-la.

No obstant això, l’experiment que més destaquen en el llibre és el del cotxe d’aire comprimit, un experiment per demostrar el concepte de les forces en física. Requereix una mica més d’habilitat manual per preparar-lo, però res inaccessible i, una vegada més, amb materials quotidians. El que destacaria d’aquest experiment és que una vegada construït, podem utilitzar-lo més d’un cop per passar una bona estona amb els més menuts. També ens permet jugar amb el volum del globus que impulsa el cotxe a velocitats diferents la qual cosa el fa molt atractiu pels petits.

I com aquest, hi ha 27 experiments més per posar a prova molts conceptes diferents. Us atreviu a fer-los?

Agradarà a…

A qui li agradi experimentar, endinsar-se en el món de la física i la química d’una manera fàcil i divertida.

No agradarà a…

Qui busqui un llibre per llegir. Els llibres d’experiments, tot i que contenen petites explicacions, al final són llibres d’acció i no simplement per seure i llegir.

 

Imatge de portada

AnteriorUna nit normal: Oscars 95
SegüentAquest divendres 17 de març als cinemes…
Avatar photo
Sóc biòloga ambiental, m'apassionen els animals i la natura. Qualsevol llibre o pel·lícula en què aparegui algun animaló és una bona opció per submergir-m'hi. M'agraden les històries amb un rerefons d'aventura i acció, però sobretot que tinguin un final feliç.