Fitxa tècnica

Títol original Ex Machina
Duració 108 minuts
País Regne Unit
Direcció Alex Garland
Repartiment Domhnall Gleeson, Alicia Vikander, Oscar Isaac, Sonoya Mizuno.
Fitxa Filmaffinity

 

Crítica

 

Bona proposta del novel·lista, guionista, productor i ara també director Alex Garland en la seva òpera prima sobre el món de la intel·ligència artificial. Un debut a la direcció elegant i sensible, un treball filmat amb cura i delicadesa sobre un tema més que conegut per la gran pantalla. Ex machina planteja un marc on els robots han assolit un grau de perfecció on l’home i la màquina és fusionen en un sol individu, i on es deixa veure que pràcticament ens serà impossible distingir entre humans i màquines.

En el paper protagonista Domhnall Gleeson, l’actor i escriptor irlandès (Una cuestión de tiempo, Calvary, Revenant…), que ofereix una interpretació correcta en el paper de jove extremadament tímid però intel·ligent a què ja ens té més que acostumats el jove actor de Dublín.

El robot, Alicia Vikander (Anna Karenina, El quinto poder…) correcta i sensual en una metamorfosi que la portarà a descobrir els instints més primitius de la raça humana. En aquesta mateixa línia, la sexualitat del robot protagonista juga un paper fonamental en el plantejament del film. Garland combina a la perfecció la innocència i la curiositat d’una màquina i l’erotisme que comporta: atributs femenins que la fan bonica i atractiva als ulls de l’home.

Com a nota negativa, cal destacar el final del film; segurament, la part menys aconseguida d’un relat que acaba precipitadament i de forma poc subtil. Uns darrers 15 minuts poc originals on el director recórrer a certs tòpics de la ciència-ficció tradicional.

Ex machina ofereix un debat curt però cerebral sobre l’evolució de l’ésser humà, una trama intrigant i tensa que Garland no acaba arrodonint de forma encertada. Sens dubte, un projecte arriscat i completat amb bona nota que propicia un bon futur en la carrera del director anglès.

 

 

Marc Orra

AnteriorCicle de Varietés a l’ETC de Vic
Següent‘Paradís amb poetes’, Maria Àngels Anglada
Avatar photo
Elèctric de professió, però cinèfil de vocació. Soc un amant de la història i ocupo les hores perdudes entre pel·lícules i lectures. Aficionat radiofònic, m'agrada perdre'm pel món de les ones, però si realment em voleu trobar, dins d'un cinema m'haureu de buscar.