Paul Valéry (1871 – 1945) va ser un dels escriptors de més renom de la poesia francesa del segle XX i un dels més influents de la literatura universal i hereu de Mallarmé. Enguany, l’editorial Adesiara ha publicat per primera vegada en català Tal qual, un recull de pensaments, cròniques, aforismes i esbossos d’assajos; que ha estat traduït pel poeta i editor Antoni Clapés i amb la introducció del professor i assagista Jordi Marrugat.

Al llarg de les 450 pàgines del llibre, o millor dit quadern de notes, l’autor ens mostra les seves reflexions i a la vegada provoca que nosaltres també ho fem. Valéry parla sobre la civilització, la pintura, la literatura i l’intel·lectual de la humanitat. Idees molt interessants i alguns fragments encara sembla que siguin vigents com és el Quadern B1910, que el mateix autor explica a l’inici del text: “Aquestes notes van ser escrites dia rere dia al llarg del 1910. Aleshores no pensava en absolut que mai les donaria a llegir a ningú” i adverteix: “les he deixat en el seu ordre, que és un desordre”. Respectant l’originalitat del text diu: “De vegades ens hem de prestar als monstruosos desigs dels amants de l’espontaneïtat i de les idees en brut”. Quadern B1910 tracta sobre les qüestions esmentades anteriorment com l’ésser humà, la moralitat, la religió, la literatura, el desig, la llibertat i la veritat; qüestions que es mantenen al pas del temps i són transcendentals. Un exemple és: “Llegint els veritables escriptors, el que s’aprèn són les llibertats. Rebem el llenguatge anònim i estàndard, el convertim en deliberat i únic”.

Tal com expressa Marrugat, aquest llibre està adreçat a tots els públics, ja que pot sacsejar a qualsevol lector, il·luminar-lo amb alguns temes i captivar-lo. Així doncs, us recomano llegir l’obra del considerat “poeta il·lustre” per Marrugat, perquè en uns moments com els que estem de pandèmia, pensar és (o sembla ser) l’únic que no ens poden prohibir.

 

AnteriorAquest divendres als cinemes…
Següent“La plaga blanca”, d’Ada Klein Fortuny
Avatar photo
Em dic Meritxell Dalmau i sóc periodista, especialitzada en cultura. Lletraferida, amant de les arts i de les veus de les persones. Apassionada pel teatre, ja sigui clàssic, modern o contemporani. Em pots trobar en un pati de butaques, en una exposició, en una llibreria o en una cafeteria relatant històries.