Aprofitem aquests últims dies de bo per fer la crítica d’un llibre sobre peixos, El ingenio de los peces, de l’editorial Arial, que ens descobreix un món submarí molt diferent del que esperem.
Els peixos són uns animals que considerem rars i molt diferents de nosaltres, no tenen braços ni cames sinó aletes, són capaços de respirar sota l’aigua, no parlen i tenen el cos ple d’escates. Segurament, si volguéssim fer una comparació entre humans i peixos no sabríem ni per on començar. Nosaltres els observem quan ens posem unes ulleres per nadar o quan anem a la peixateria o a algun restaurant que tinguin peixera. Els mirem, i ens semblen pacífics nedant sense problemes i sense pensar en res. La dita popular “tenir memòria de peix”, és a dir, que els peixos tenen poca memòria i al cap de pocs segons ja no recorden res del que pensaven ajuda a construir aquesta visió que tenim dels peixos. Creieu que els peixos es coneixen entre ells? Saben si són de la mateixa família? Si són competidors, amics… Moltes preguntes i poques respostes.
Jonathan Balcombe intenta donar resposta a aquestes i moltes més preguntes en el llibre amb una estratègia tant útil com simple: observar-los; observar-los detingudament durant estona per veure com es relacionen entre ells, quins comportaments tenen. Tan bon punt passes una estoneta mirant com es comporta un grup de peixos és fàcil adonar-te que cada un d’ells té el seu caràcter, cada un actua diferent, més pacífics o més nerviosos, que busquen companyia o estar sols, que són més agressius… Quan aquesta estratègia d’observar l’apliques durant anys amb molts peixos diferents, ets capaç d’elaborar un llibre per descobrir el comportament dels peixos.
En realitat els peixos, igual que nosaltres, són vertebrats. De fet, els peixos formen el 60% dels vertebrats amb les seves més de 33.250 espècies descobertes. I fa molts més anys que existeixen i evolucionen. Els peixos també poden veure en color. De fet, la visió en color va aparèixer sota l’aigua. A més, la nostra musculatura abdominal és molt semblant a la dels peixos.
No només s’assemblen més a nosaltres del que ens imaginem, sinó que si anem investigant també descobrirem que són capaços de fer veritables proeses. Com el rap, que emet llum en les profunditats (jo no he vist cap persona capaç de fer llum amb el seu cos). O els salmons, que tenen un gran olfacte capaç de percebre l’olor de l’aigua i diferenciar entre diferents aigües. També hi ha les arengades, que emeten sons a través del seu sistema digestiu.
Per si tot això no fos suficientment impressionant, els peixos encara són capaços de fer coses més sorprenents com aprendre. Per Youtube corren vídeos de peixos que són ensinistrats i aprenen a passar per cercles i fer tota mena de proeses. Entenen que un soroll de cliquer o una llum significa començar el recorregut que un humà els ha ensenyat. Però no només es relacionen amb els humans, sinó també entre espècies de peixos diferents. Per exemple, el cas de la morena i el mero, dos peixos que podem trobar al Mediterrani. Quan el mero veu que el peix que es vol menjar entra per un forat petit pel qual ell no cap, es comunica amb la morena (que és llarga i estreta) i la morena va a buscar el peix. Si l’atrapa se’l queda ella, si el peix surt a fora, l’està esperant el mero amb la boca oberta. I així la morena i el mero es van ajudant per repartir-se el menjar. Una mostra clara que els peixos pensen, tenen memòria i són capaços de comunicar-se entre espècies diferents. Per tant, són molt més complexes del que a simple vista ens poden semblar.
Us prometo que si llegiu aquest llibre, la pròxima vegada que submergiu el cap sota el mar o mireu una peixera, no tornareu a veure un peix mai més igual.
Agradarà a…
Qui vulgui aprendre a través d’anècdotes perfectament combinades amb informació científica. Un llibre que conté molta informació ben documentada i expressada de forma clara i amena.
No agradarà a…
Qui busqui una lectura àgil i fàcil. Aquest llibre està ple d’informació per aprendre. En cada capítol, en cada anècdota, ens explica com és aquest grup d’animals.