El crit ofegat de les entranyes. El crit de dolor i de rebel·lió. El crit de la Judit, l’Eduard, la Xènia, en Gerard, la Matilde i en Martí. Una història de sis personatges, sis moments que marquen la vida dels catalans amb les narracions dels protagonistes de la novel·la de Blanca Busquets.

Fins on arriben els límits del cos i la ment? Fins quan una persona pot aguantar una situació? Amb aquest relat anomenat El crit (Proa, 2019), Busquets ens parla de vides alienes (o no tant) que es veuen sacsejades pels fets que es van viure a Catalunya el 2017. De forma cronològica i segons la perspectiva de cada personatge, l’autora ens escenifica des de l’atemptat de La Rambla, el 17 d’agost, fins al Nadal de les eleccions del 155, passant per l’1 d’octubre i l’empresonament dels líders polítics catalans.

L’autora no es mulla. Posa en veu dels personatges visions i sentiments contraris d’un moment històric colpidor per a tots. Alguns es mostren enfadats i traumatitzats, mentre que d’altres estan tranquils i vivint el seu dia a dia amb normalitat. Sigui com sigui, tots són exemples de possibles actituds davant la crisi del país.

Tot i això, aquesta vivència va lligada amb les aventures amoroses i eròtiques que s’expliquen i que conflueixen entre ells. El cos i la ment es despullen per atrapar-nos i fer-nos reflexionar sobre nosaltres i la vida. Els mons interiors dels personatges, persones normals que porten a la seva esquena episodis foscos més o menys recents, s’enriqueixen amb la presència de la psicòloga, una de les protagonistes del text. Perquè, igual que ells, tots hem tingut en algun moment la necessitat de treure el cap per la finestra, que ens abraci l’aire fresc i cridar. Cridar tan fort com un pot.

Per tant, podríem concloure que El crit és una protesta pels presos polítics, per la injustícia, per la repressió, per la violència i per la falta de sentiment d’innocència i d’amor per la llibertat, per la pàtria, per les víctimes i per la vida.

Agradarà a…

Als amants de la lectura ràpida i lleugera. A les persones que volen llegir els esdeveniments polítics i socials des d’una perspectiva més personal de la ciutadania en general i com els han anat convivint amb la seva rutina.

No agradarà a…

A aquells que busquen una reflexió extensa i profunda sobre el procés d’independència de Catalunya i els dies cabdals d’aquest moment històric i de crisi que viu el país.

Foto de Fondo creado por freepik – www.freepik.es

AnteriorAquest divendres al cine…
SegüentCINECLUB VIC. Retrato de una mujer en llamas
Avatar photo
Em dic Meritxell Dalmau i sóc periodista, especialitzada en cultura. Lletraferida, amant de les arts i de les veus de les persones. Apassionada pel teatre, ja sigui clàssic, modern o contemporani. Em pots trobar en un pati de butaques, en una exposició, en una llibreria o en una cafeteria relatant històries.