L’editorial Parramon, juntament amb Carmen Gil, autora dels contes, i Ester Llorens, il·lustradors, han publicat De la A a la Z, 10 contes per a divertir-se amb les lletres. En aquest llibre l’infant i l’adult poden llegir de forma conjunta 10 contes per descobrir la importància de les lletres.
Cadascun dels contes que formen aquest llibre, de tapes dues i il·lustracions fantàstiques, transmet algun dels valors de les lletres. A cada conte trobem una història que ens parla sobre la utilitat de les lletres: formar paraules boniques o màgiques, aventures fantàstiques, jugar, dialogar…
En aquests contes de Carmen Gil, les lletres han estat personificades: es barallen les vocals amb les consonants, viatgen, juguen, fan les paus, representen sons (onomatopeies)… Les lletres prenen vida per formar part de les vivències dels protagonistes de cada conte.
Un dels contes que més m’ha cridat l’atenció es titula “Pintar la veu”. En ell s’explica com la protagonista, que té una gran afició per pintar-ho tot, aprèn a escriure pintant les lletres que surten de la seva veu. Una metàfora que ens podria servir per explicar l’aprenentatge de l’escriptura, que no és cap altre que representar amb una grafia cadascun dels fonemes que produeix la nostra veu.
Un altre conte interessant és “El monstre menja-signes”, una història que posa de relleu la importància dels signes de puntuació per llegir amb més facilitat i de forma més eficaç, ja que ens permeten agafar aire i respirar, fer pauses per donar sentit a les frases, o donar l’entonació correcta al text. Penso que és un conte interessant per llegir, per exemple, quan es comença a treballar l’ús de la puntuació a primària. També ens serviria per explicar-los a aquells infants que llegeixen sense tenir-los en compte.
Un tercer conte que no us podeu perdre és “Per fer-se gran”, en el qual el protagonista aprèn la importància de llegir per fer-se gran, ja que la lectura permet fer créixer la nostra imaginació i creativitat, augmenta la nostra autonomia i, a més, ens permet adquirir coneixements.
En aquests deu contes no hi trobem històries relacionades amb una sola lletra, sinó que en tots els contes les lletres conviuen per treballar juntes. De fet, és la seva funció principal: col·laborar entre elles per formar paraules, frases i textos, tot representant la veu humana a partir de grafies.
A la portada del llibre hi ha una roda per jugar al “Veig-veig” amb les lletres que hi apareixen. A més, també trobem una altra proposta de joc al final del llibre: una recepta per crear “paraules estrambòtiques” barrejant lletres i dient encanteris.
Agradarà a…
Agradarà a aquells infants que estiguin iniciant el seu aprenentatge lector, ja que coneixeran la importància de les lletres en les seves tasques de lectoescriptura. Agradarà als nens i nenes entusiastes de les lletres, aquells que es passen el dia senyalant-les pel carrer o identificant les treballades a les caixes de cereals o galetes a l’hora de l’esmorzar, ja que a totes les pàgines hi ha il·lustrades un munt de lletres de diferents formes, textures i colors. Pot agradar als mestres als quals els agrada introduir aprenentatges amb contes.
No agradarà a…
No agradarà a qui busqui un llibre infantil amb les lletres organitzades per ser treballades de forma progressiva. No és un llibre per aprendre a llegir, de manera que potser és més adequat per aquells infants que tenen una mica més d’experiència, però sí que ens pot ser útil per donar valor a la funcionalitat i utilitat de les lletres.