Si t’agraden les aventures de Tom Sawyer, la música
de Woody Guthrie i els films de porxos, pols i graner de l’Amèrica deprimida de principis del s.XX, combinats amb intriga, terror, suspens i evangeli, has trobat la novel·la que buscaves, el còctel perfecte.

A La nit del caçador ens trobem davant d’una obra cabdal de la novel·la negra Americana, malgrat no hi apareguin detectius. A Davis Grubb, autor d’aquesta perversa narració, li he reconegut la ploma d’un Mark Twain, el maneig del terror d’un Stephen King i una tendència a crear ambients i escenes d’un John Ford. No ens apareixerà un Frankenstein, però sí homes amb una ment malaltissa. Exposarà als personatges a una lluita constant entre el bé (LOVE) i el mal (HATE), mots tatuats a les mans del misteriós Harry Powell, com també la lluita entre la veritat i la mentida, la lluita per sobreviure o morir.

Només la natura és bella, però a la natura també hi trobem boira. Nits fosques, o clares, però amb ombres. El riu, a voltes llibertat, a voltes mort; el riu on hi suren cabanes, vaixells a vapor, barquetes; el riu, proveïdor d’aliment per saciar la fam i alhora mitjà per amagar miserablement els més grans dels pecats.

L’autor ens confiarà magistralment dos secrets que ens corsecaran cada ratlla, cada pàgina del llibre. Els personatges viuran en l’engany i la mentida, percebran una falsa realitat. Això fa que devorem literalment la novel·la. Grubb ens portarà de la mà fins els obscurs límits del comportament humà.

Aquest majúscul relat va estar portat a la gran pantalla per Charles Laughton al 1955, interpretat excel·lentment per Robert Mitchum i acompanyats a la càmera i amb una gran direcció de fotografia per Stanley Cortez, que recrea a la perfecció els sinistres ambients de la prosa de Grubb. Recomano la projecció als vostres domicilis, un dissabte nit al sofà, just després d’acabar la lectura. Compte en el moment d’anar a buscar les crispetes al microones… No saps mai qui pot haver-hi darrere la porta de la cuina.

Aquesta lectura ens ha servit per celebrar l’inici del segon any del Club de Lectura de SAW. Malgrat la boira, la foscor i les corbes, han passat per les nostres mans onze relats. Per tal de celebrar-ho com Déu mana i aprofitant que serà setmana de Sant Jordi, us convidem a assistir a la projecció de La noche del cazador, de Charles Laughton, a la Sala Polivalent de l’Ajuntament de Vilanova de Sau el diumenge 28 d’abril a les 19:00h.

AnteriorLa crònica negra catalana en la novel·la
SegüentBook challenge d’abril: còmics
Avatar photo
El club de lectura de Vilanova de Sau. Vilanovins nadius o d’adopció, lletraferits i curiosos. Compartint lectures, pel·lícules i galetetes salades des del 2018.