Basant-se en el best-seller de la periodista Beth Macy i amb un repartiment que inclou a Michael Keaton, Rosario Dawson, Will Poulter, Kaitlyn Dever i Michael Stuhlbarg, Dopesick és una fantàstica sèrie que es pot gaudir a Disney+ i que explica la impactant història real de l’epidèmia opioide als Estats Units.

La minisèrie de vuit episodis aborda la crisi des de perspectives diferents: des de la més històrica fins a la profundament personal. Dopesick és un fascinant examen a tots els nivells sobre l’avarícia de les empreses farmacèutiques, les portes giratòries en càrrecs directius de salut, les autoritats que avalen els medicaments, els professionals mèdics que funcionen a cop de recepta, així com les persones que acaben addictes a una pastilla “que funciona”. Un ambiciós i impressionant projecte de l’actor i creador Danny Strong que aconsegueix ser convincent, sense perdre mai de vista el costat humà d’aquesta fosca i aparentment interminable tragèdia. Dopesick està poblat de personatges propers i imperfectes que prenen decisions mal aconsellades quan s’enfronten a dificultats.

A mode de flashbacks i flashforwards, es desenvolupa el lent camí cap a la catàstrofe, des del naixement de la “wonderdrug” OxyContin en la dècada de 1990 fins al seu destructiu efecte en petites ciutats d’Amèrica anys més tard. Durant una dècada, la sèrie interrelaciona la història de la influent família Sackler, i de com la seva empresa Purdue Pharma va produir i distribuir a Amèrica el seu medicament addictiu contra el dolor, amb tots aquells professionals que van intentar evitar el seu creixement implacable i sense control. En el costat dels bons ens trobem a Bridget Meyer, una directiva (ex agent) de la DEA (interpretada per una enèrgica Rosario Dawson) i un parell de fiscals, Rick Mountcastle i Randy Ramseyer (Peter Sarsgaard i John Hoogenakker) que, en observar una onada alarmant de crims relacionats amb l’OxyContin a Virgínia, comencen a investigar el màrqueting enganyós, agressiu i sense escrúpols de la companyia farmacèutica.

Aquesta narrativa processal i d’investigació fa bategar el cor de la sèrie que, no obstant, se centra principalment en les complexitats de tres personatges molt interessants: el primer, el Dr. Samuel Finnix. En una interpretació memorable, el Finnix de Michael Keaton és un metge de família d’una petita ciutat minera que sucumbeix al màrqueting persuasiu i a la força de vendes d’un agent comercial de Purdue Pharma, Billy (especial atenció a la interpretació matisada de Will Poulter). Aquest segon personatge és la cara visible de l’empresa farmacèutica. Un jove en conflicte seduït per les promeses del somni americà que li ofereix Purdue però que també està encantat pel reflexiu, empàtic (i quasi figura paterna) Dr. Finnix. El tercer personatge és la treballadora de la mina Betsy (Kaitlyn Dever), qui després d’un accident laboral comença a prendre OxyContin receptat pel doctor i acaba desesperadament malalta i addicta. De fet, Keaton i Dever naveguen per un terreny intensament emotiu, tornant sempre a centrar el focus de la història en l’aspecte humà i com Purdue Pharma va aprofitar-se del dolor per fer esclatar la fragilitat de milers de persones.

Un altre gran encert que aconsegueix aquesta sèrie és descobrir com és i quines són les motivacions que té la família Sackler, propietaris de l’empresa farmacèutica. I en concret, ens mostra les facetes del directiu Richard Sackler, amb una subtil caracterització maquiavèl·lica per part de Michael Stuhlbarg. El retrat d’un home que es percep a si mateix com un veritable visionari, però que sempre està en total desacord amb la seva família és al mateix temps atroç i fascinant. No obstant, Sackler i els seus deliris de grandesa per curar el dolor del món no és una part directa del discurs narratiu de la sèrie, però, d’alguna manera, el seu pensament està incrustat dins d’ella.

Dopesick és doncs una sèrie d’anàlisi sobre el devastador drama de la societat moderna: la sobreprescripció, la sobremedicació i la sobredosi. Una ficció on no hi ha herois arquetípics, sinó un grup de persones que lluiten contra un Goliat farmacèutic, decidits a fer-lo responsable i a culpabilitzar-lo.

 

Agradarà a…

als serièfils “gourmet” que busquen joies televisives.

No agradarà a…

Als fans de les sèries lleugeres. No és per a tots els públics. I no és fàcil de digerir.

 

Anterior“L’imperi del dolor”, Patrick Radden Keefe
SegüentAquest divendres 14 de gener al cine…
Avatar photo
De petit em divertia amb el meu germà rodant pel·lícules en Súper 8. Visc permanentment enamorat de Wilder, Kurosawa, Ford, Chaplin, Welles, Leone, Kubrick, Berlanga, Spielberg, Lynch i Hitchcock. El meu racó preferit de la casa és la meva butaca on, sempre ben acompanyat de bona música, devoro llibres i còmics. Sèries? ‘Star Trek’, ‘The Twilight Zone’, ‘Northern Exposure’, ‘Breaking Bad’ i ‘Game of Thrones’. M’agrada pensar que vivim envoltats de Cultura.