És el meu segon llibre de temàtica feminista de tota una llarga llista i ja vaig pensant en el proper. Crec que aquest tipus de llibres, per molt o poc feminista que hom es consideri, ajuden a prendre consciència o, si més no, a reflexionar sobre temes o situacions que afecten a les dones, de manera que crec que són llibres dels que podem aprendre tant homes com dones, per la qual cosa els recomano fervorosament.

Sinopsi

Gran part dels llibres feministes són assajos, però en aquest cas ens trobem a mig camí entre un assaig i una biografia. Al llarg del llibre Caitlin Moran ens explica com és i com ha estat la seva experiència com a dona des que és adolescent fins al moment en què escriu el llibre amb l’objectiu de respondre la pregunta que ens planteja el títol de llibre. Cada capítol té la mateixa estructura: primer narra uns fets personals i després dóna la seva opinió al voltant d’aquell tema d’una forma més general.

 

Al meu parer…

Al principi Moran ens parla de la seva adolescència i de com, a poc a poc, es converteix en una dona. Aquesta és la part que més m’ha agradat del llibre, perquè és la part que conté més humor negre i les anècdotes més divertides, i perquè tothom ha passat per les experiències que narra. És un fet comú que els primers passos en el món femení són difícils però que amb els anys, la que més i la que menys els recordem d’una forma divertida i graciosa alhora que traumàtica i desastrosa. A partir d’aquí, el relat de l’autora es torna més seriós, ja que parla de temes com la maternitat, la vida professional de les dones, la moda i què significa per a nosaltres especialment a nivell social, l’abortament…

Com ja he dit, és el meu segon llibre d’aquesta temàtica, per la qual cosa crec que tampoc puc parlar amb massa propietat, però si el comparo amb Teoría King Kong de Virginie Despentes, crec que no m’equivoco quan dic que Cómo ser mujer és un llibre feminista una mica descafeïnat. En molts casos i al voltant de diversos temes, he tingut la sensació que l’autora es resigna i es deixa portar per una actitud conformista com si ja li estigués bé que les coses siguin així. Per altra banda, el fet que ella parli de la seva experiència particular fa que quedin penjats molts temes que afecten a les dones dels que no pot parlar, com per exemple la prostitució, la violació, la violència sexual… No vull dir que la vida de Caitlin Moran com a dona no hagi estat dura, perquè ser dona és difícil per a totes, però crec que aprofundeix poc en alguns temes cabdals i que en ocasions esdevé banal i superficial en molts d’altres.

Com veieu, si haig d’emetre una opinió ferma i visceral sobre si m’ha agradat o no, em quedo a mig camí. Crec que pocs llibres feministes (o considerats feministes) han tingut l’impacte del de Caitlin Moran, quelcom a destacar i a lloar, ja que la seva lectura pot provocar que molts lectors i lectores s’iniciïn en aquesta temàtica i arribin a llibres menys frívols. També haig de dir que aprendre no he après res de nou i que més o menys qualsevol dona del primer món pot estar d’acord amb les seves afirmacions, però en matèria feminista Moran passa molt per sobre pel feminisme i fins i tot en algun moment diu alguna bestiesa.

Agradarà a…

Aquells i aquelles que us vulgueu iniciar en aquesta temàtica. A les dones, us el recomano molt perquè riureu en recordar els vostres primers passos en aquest llarg camí de ser dona. Als homes us el recomano per entendre una miqueta més com és això de ser dona i perquè fem algunes coses que potser no sou capaços de comprendre.

No agradarà a…

A aquelles o aquells que hagueu llegit altres llibres feministes i busqueu un assaig rigorós i de pes. Cómo ser mujer és un llibre feminista d’entreteniment que denota poc rigor en algunes de les seves afirmacions i poques qüestions de fons.

AnteriorFilm Challenge de març. Pel·lícules dirigides per dones
SegüentBook challenge de març. Llibres feministes
Avatar photo
Soc filòloga clàssica i amant de tot allò que tingui a veure amb grecs i romans. Lletraferida de cap a peus que té com a ofici l'ensenyament i a més la correcció, la maquetació i l'edició de textos. Em passo el dia envoltada de textos, llibres i ordinadors. Amant de les fotos, els viatges i les històries.