Científicas és un llibre escrit per Jorge Bolívar el 2018. A diferència de la majoria de llibres que ens redescobreixen la importància de les contribucions que moltes dones han fet en l’àmbit de la ciència, en aquest llibre no trobem il·lustracions ni resums de les seves contribucions, sinó també l’explicació de les seves vides i de les seves aportacions.

Astrònomes, matemàtiques, enginyeres, físiques, biòlogues… N’hi ha per triar i remenar. I és que tot i que la majoria són totalment desconegudes han aconseguit grans coses en tots els camps. Per aquest motiu, cal més llibres com aquest que els donin el valor que mereixen per la feina que van dur a terme.

Potser la més coneguda de les deu és Marie Curie, però tot i això, després de conèixer la seva obra haig d’admetre que al capítol dedicat a aquesta científica hi ha molts detalls que desconeixia i que tenen gran rellevància per donar valor a la seva feina. I ja no parlem d’Henrietta Swan Leavit, que va ajudar a mesurar gran part de l’univers; la matemàtica Sophie Germain, que va assentar grans bases; l’astrònoma Vera Rubin, que es va atrevir en la investigació de les galàxies; o la madrilenya Margarita Salas, que va descobrir un enzim que ha revolucionat la microbiologia.

https://bibliotecavirtual.diba.cat/novela/dones-ciencia

Les seves vides són un viatge en el temps i en la geografia que ens demostra que la ciència es troba a tot arreu i sense importar la classe social, el gènere, els estudis… Una oportunitat per fer justícia mentre ens explica de forma força planera en què consisteixen els seus descobriments.

Un total de deu històries que tenen alguns trets en comú: uns inicis difícils per poder estudiar el que els agradava, molts entrebancs i dificultats pel camí, un reconeixement nul o insuficient, una lluita per la igualtat i, sobretot, grans contribucions científiques vigents avui dia. No crec que hi hagi millors motius per redescobrir les seves grans històries.

Agradarà a…

Qui li agradi la ciència, però també la història, ja que tot i que parlem de científiques, estem parlant de la història de la seva vida contextualitzada dins l’època que van viure.

No agradarà a…

A qui vulgui un llibre lleuger. Les seves 400 pàgines carregades de controvèrsia i dades científiques no el fan àgil per a la lectura.

Portada

AnteriorAquest divendres 18 de novembre als cinemes…
SegüentVic, capital de la literatura infantil i juvenil aquest novembre
Avatar photo
Sóc biòloga ambiental, m'apassionen els animals i la natura. Qualsevol llibre o pel·lícula en què aparegui algun animaló és una bona opció per submergir-m'hi. M'agraden les històries amb un rerefons d'aventura i acció, però sobretot que tinguin un final feliç.