Per a cada lletra de l’alfabet català, Vanesa Amat ens proposa uns quants oficis i textos breus escrits en rima, que són l’excusa perfecta per treballar els processos lectors dels que comencen a llegir.

Eumo Editorial ens ha fet arribar un llibre infantil escrit per Vanesa Amat i il·lustrat per Anna Clariana que té com a fil conductor el món dels oficis, alguns de ben conegut pels infants, com: la mestra, el veterinari, el mecànic, el bomber… i d’altres de poc anomenats entre els menuts, com: el regidor, la zoòloga, el notari, el ginecòleg, la logopeda… Tots ells ens poden servir per treballar el camp semàntic dels oficis i iniciar converses ben enriquidores sobre els diferents treballs, a banda de treballar la lectura.

El fet que els textos estiguin escrits en rima facilita la fluïdesa lectora i convida a la memorització, factors importants quan s’inicia aquest aprenentatge. Aquests textos breus estan pensats per a infants que ja saben llegir en lletra lligada, d’entre primer i segon de primària. Amb els més petits, que tot just han iniciat la lectura en lletra de pal (majúscules), es pot treballar llegint els noms dels oficis que van acompanyats d’il·lustracions que els representen. Per tant, és un llibre que pot servir a infants amb diferents nivells lectors.

Al meu parer, un dels punts més interessants del llibre, sobretot per a l’adult, és la guia de lectura que ha elaborat Isabel Muntañá, mestra especialista en didàctica de la llengua i la literatura. Ella ens fa propostes per treballar més enllà de la lectura, amb l’objectiu de fomentar converses, millorar l’hàbit lector, llegir descobrint sons i paraules noves o jugar amb recursos lingüístics com poden ser la poesia o les endevinalles. Val la pena que llegim aquest apartat del llibre amb atenció i creativitat, per fer propostes enriquidores que facilitaran la lectura a l’infant i promourà l’interès i l’anàlisi d’aquesta. Isabel Muntañá converteix el llibre en un material per a crear activitats diferents.

AnteriorTiana Negra 2019
SegüentEls millors films de gènere del 2018 segons en Marc Musquera
Avatar photo
Em dic Èrica Cano i sóc psicòloga infantil, especialitzada en els trastorns de l’aprenentatge, i estudiant de logopèdia. Em declaro incapaç de sortir d’una llibreria sense passar per la secció infantil i no puc evitar comprar algun conte o llibre per a infants. Per la meva professió, em crida l’atenció la literatura infantil que parla sobre emocions, valors, educació, aprenentatges i desenvolupament cognitiu i personal. M’agrada explicar contes i ajudar als nens i nenes que tenen dificultats lectoescriptures. M’encanten les lletres, els seus sons i les seves formes, d’aquí i de la meva afició per cosir surt el meu petit projecte: Moixaines by erica, on cuso lletres tèxtils de diferents mesures i colors.