Títol: Codi genètic
Autor:  Amàlia Lafuente
Any de publicació: 2010
Editorial: Proa

 

 

 

 

Us heu plantejat mai com deu ser el món de la recerca científica? Hi ha grans laboratoris molt ben equipats com en les sèries de policies? Com s’aconsegueixen els descobriments científics?… Aquestes són algunes de les preguntes que aquesta novel·la ens respon. La novel·la està emmarcada en un escenari molt real sobre la recerca d’un fàrmac contra l’Alzheimer que presenta com a taló de fons les relacions amoroses i d’amistat i que enganxen des del primer moment fins a l’últim. Una novel·la trepidant amb un final que no et deixarà indiferent.

Si demanéssim a un gran número de persones alienes a la ciència que descrivissin amb adjectius com creuen que és la ciència, segurament alguns d’aquests adjectius serien: objectiva, justa, procedimental… Si demanéssim als lectors d’aquesta novel·la com descriurien què és la ciència, probablement els adjectius més recurrents serien: injusta, competitiva i fins i tot cruel.

El llibre es titula Codi genètic. El codi genètic és el conjunt de bases nitrogenades que s’agrupen de tres en tres per formar els aminoàcids (components de les proteïnes). És el sistema de lectura del nostre DNA, és com si el DNA fossin les lletres i el codi genètic l’agrupament d’aquestes lletres en paraules. Sense agrupar-les, les lletres per si soles no tenen sentit. El codi genètic és universal, el compartim la majoria dels éssers vius.

 

Al llarg d’aquesta novel·la, que és considerada un thriller mèdic, es pot apreciar un lèxic científic que s’acompanya pels detalls dels procediments en la recerca del medicament, com per exemple la utilització d’animals per a realitzar proves; en aquest cas de ratolins. La narració sempre està acompanyada d’una tensió que pretén fer una crítica sobre algunes de les condicions que generen les investigacions científiques, els becaris, l’abús de poder… Per escriure un llibre amb aquest nivell de precisió científica cal ser un expert en el tema. Aquest és el cas de l’autora, llicenciada en medicina i catedràtica de farmàcia.

En la meva opinió, aquest llibre té la perfecta combinació entre ciència, realitat, thriller i novel·la amorosa. D’altra banda, et permet descobrir com és la recerca científica des de l’interior. Aquest és un llibre que va arribar a les meves mans com una recomanació molt encertada.

Anterior‘Las chicas del cable 3’, més drama que mai
SegüentVicòmic 2018
Avatar photo
Sóc biòloga ambiental, m'apassionen els animals i la natura. Qualsevol llibre o pel·lícula en què aparegui algun animaló és una bona opció per submergir-m'hi. M'agraden les històries amb un rerefons d'aventura i acció, però sobretot que tinguin un final feliç.