Un llibre per a futurs assassins? Si això és el que busqueu en aquesta lectura, aneu mal encaminats, ja que aquest llibre ens dona informació sobre els diferents verins que s’han utilitzat al llarg de la història, quins efectes tenen, els grans crims que s’han comès amb aquests verins. Però en aquest llibre no venen dosis ni procediments per fabricar-los. Així doncs, és una lectura per als amants de les novel·les de crims perquè podran entendre millor la tècnica d’enverinar.

Animals, vegetals, bacteris, fongs, minerals o síntesi química; l’origen del verí pot ser molt variat. Al llarg de d’aquestes pàgines arribarem a conèixer els diferents verins des de l’edat antiga fins al segle XXI, el seu origen, així com alguns dels més famosos metziners i metzineres que han existit i passat a la posteritat.

Com ha de ser el verí ideal? Incolor, inodor i indetectable en les autòpsies. Anys enrere hi havia molts verins que complien aquestes condicions, com per exemple, l’arsènic. Però avui dia, gràcies als avenços de la ciència i la tecnologia, és més complicat que siguin indetectables. Només cal veure a les sèries o pel·lícules com treballen els CSI: màquines, materials i coneixements per detectar allò indetectable. Evidentment, la realitat no és com ens l’ensenyen, això no obstant és indiscutible que l’avenç de la ciència i la tecnologia ha fet que cada vegada es detectin i coneguin més verins.

La part negativa del llibre, és la falta de rigor científic. Noms científics sense cursiva, és a dir, mal escrits. I en el cas de les plantes i animals, donen poca informació biològica sobre l’espècie. Preval la part històrica del verí o de la persona enverinada més que no pas l’espècie que el produeix.

(C) clarin.com

Un concepte que m’agrada que ressalti el llibre és el verí com una arma igualitària, ja que tant la poden utilitzar pobres com rics, homes com dones. No requereix força, simplement coneixements i paciència (cal esperar els seus efectes). Però al llarg de la història han passat a posteritat moltes més dones per utilitzar verins per assassinar que no pas homes potser perquè aquesta arma no els requeria força i podien accedir-hi amb facilitat.

Qui s’imagini que l’art d’enverinar és del passat, va molt equivocat. Avui dia continuen havent-hi assassinats per enverinament. També les pel·lícules, series i novel·les els continuen fent servir en les seves trames com una arma que genera molta intriga i interès. I no només això, el verins han evolucionat molt! Els més actuals són produïts químicament, però també s’han mantingut o modificat d’altres, com el Botox o toxina botulínica (produïda per un bacteri), que és letal, ja que et paralitza tot el cos, però en una dosi controlada té aplicacions estètiques. Així doncs, ja veieu que els verins han evolucionat amb la societat.

Agradarà a…

A qui li agradin les novel·les de crims i assassinats. A qui vulgui escriure un llibre d’aquesta temàtica i busqui una font d’inspiració per trobar l’arma homicida perfecta.

No agradarà a…

A qui busqui un llibre científic o una novel·la. Es tracta d’un recull d’històries i informacions sobre els verins.

 

Portada

AnteriorCrítica de “The Northman”, de Robert Eggers
SegüentAquest divendres 6 de maig als cinemes…
Avatar photo
Sóc biòloga ambiental, m'apassionen els animals i la natura. Qualsevol llibre o pel·lícula en què aparegui algun animaló és una bona opció per submergir-m'hi. M'agraden les històries amb un rerefons d'aventura i acció, però sobretot que tinguin un final feliç.