“UTZ”, Bruce Chatwin

1770

utzUtz és una novel·la de Bruce Chatwin, un escriptor, aventurer i expert en antiguitats britànic amb una biografia breu (va morir als 48 anys) però interessantíssima -només cal curiosejar la seva entrada a la Wikipèdia per fer-se’n una idea.

Utz narra les vicissituds de Kaspar Utz, un col·leccionista obsessionat amb les figures de Porcellana de Meissen, durant la Guerra Freda i els seus viatges fora del bloc de l’est per adquirir noves peces. Una història d’elegant ironia amb mossegades de sarcasme, farcida d’observacions pròpies d’una ment crítica i atent i acompanyada de reflexions interessantíssimes. Tot conjurat en un text amè que porta els lectors a somriure i distreure’s agradablement.

Per sobre de tot, Chatwin, a través d’un personatge lligat a la seva col·lecció de porcellana que malda per trobar un lloc on sentir-se a gust sigui a una banda o altra del teló d’acer, convida els lectors a la reflexió. El llibre desperta la consciència crítica sense pretendre alliçonar ni fer cap judici. Amb les situacions i vicissituts d’Utz, Chatwin ens fa més fina la línia entre els dos règims o intents de regir de la societat que imperaven a l’Europa de la Guerra Freda. Resulta divertidíssim quan ens explica el creuar la frontera per passar a la Txecoslovàquia comunista en un dels retorns del protagonista i ens contraposa el fil d’espina en una banda i els cartells publicitaris en l’altra, o quan ens presenta un grup de poetes que fan d’escombriaires.

Una lectura agradable, enriquidora i divertida. Una bona opció per passar un vespre d’hivern a la butaca i una bona manta.

AnteriorAquest divendres al cinema…
Següent“Petits tresors” de Cruïlla per Nadal
Avatar photo
Científic durant el dia, amant del cinema i la lectura a les hores lliures. M’agraden els westerns. La trilogia del Padrí és la referència, Sam Peckinpah el caràcter, Jim Jarmusch i Richard Linklater el present (me’n descuido tants…). El meu llibre preferit és “Seixanta anys d’anar pel món” d’Eugeni Xammar. M’agrada llegir de tot, però entre Proust i Montaigne hi és gairebé tot. Jaume Cabré és l’autor de qui he llegit més llibres.