El emocionómetro del inspector Drilo és la història d’un cocodril expert en detectar les emocions que experimenten la resta d’animals del seu poble, Forestville.

El llibre infantil, editat per l’editorial Nubeocho, ens parla d’un cocodril que es dedica a investigar les reaccions que tenen els habitants de Forestville, personatges animals, i relacionar-les amb una emoció, la seva expressió física i la intensitat. 

A l’inici del llibre l’autora Susanna Isern exposa les diferents emocions, cadascuna representada per un personatge i un color diferent, que anirem trobant a les diferents històries. Ens explica què és una emoció, què les desperta i, sobretot, l’important paper de la interpretació que fem d’allò que vivim a l’hora de sentir una emoció o una altra, a banda de la reacció física i la conducta. 

L’inspector protagonista de la història compte amb un maletí carregat d’instruments útils per a la investigació, entre ells l’emocionòmetre que és una roda que permet indicar la intensitat de cadascuna de les 10 emocions que hi apareixen: enveja, enuig, tristesa, alegria, por, sorpresa, vergonya, fàstic, amor i gelosia. Aquesta roda amb intensitat del 0 al 3, la trobem al final del llibre i hi podem recórrer perquè l’infant indiqui en quin nivell sent cadascuna de les emocions en un moment determinat.

En una segona part del llibre, l’autora exposa les diferents històries dels animals que habiten Forestville, cadascuna relacionada amb una emoció que l’Inspector Drilo ha de resoldre. Abans d’explicar la situació viscuda per a cada personatge, trobem l’explicació teòrica de cada emoció, amb les expressions facials que ens poden ajudar a interpretar cada emoció en els altres i la intensitat d’aquesta. A cada història podem identificar el contingut teòric e cada emoció, amb detalls i exemples, així com la investigació del cocodril i les anotacions al seu quadern de notes. 

A la part final del llibre, hi trobem les receptes i exercicis per aprendre a gestionar i regular cada emoció quan sentim que aquestes ens desborden, per tal de trobar benestar i aconseguir relacionar-nos amb els altres i amb nosaltres mateixos de forma sana.  

Les il·lustracions de Mònica Carretero ens ajuden a identificar les expressions facials de les diferents emocions i el seu detallisme ens porta a interpretar els motius de la situació que porta a cada personatge a experimentar una emoció concreta. A més, els personatges anomenats Emis que ha dibuixat la il·lustradora representen de forma molt clara cadascuna de les emocions

Amb aquest conte infantil, els nens poden jugar a endevinar i interpretar l’emoció que sent cada animal segons la situació viscuda i la seva reacció, per tant, treballar la identificació de les emocions dels altres i, per tant, l’empatia. A més poden aprendre a observar-se i analitzar el que senten i les seves reaccions, així com a identificar la intensitat en què senten cada emoció i tenir recursos sobre possibles accions que els poden ajudar a gestionar i regular-se emocionalment. 

És un llibre molt adequat per a infants que ja llegeixen sols i que tenen cert domini de la lletra d’impremta i la interpretació de gràfics o imatges esquemàtiques. Però també ho és per aquells que vulguin llegir acompanyats d’un adult, gaudint d’una estona compartida de lectura, i també per aquelles famílies que vulguin tenir algun recurs per treballar la intel·ligència emocional

Agradarà a qui interessi treballar el tema de les emocions i a qui vulgui ampliar la seva biblioteca emocional o emocionari, ja que pot servir com a llibre de consulta sobre el que sentim, com reaccionem i tenir recursos per gestionar amb benestar cada emoció. 

  

AnteriorAquest divendres al cine…
SegüentEL LLIBRETER RECOMANA… ‘Els impostors’
Avatar photo
Em dic Èrica Cano i sóc psicòloga infantil, especialitzada en els trastorns de l’aprenentatge, i estudiant de logopèdia. Em declaro incapaç de sortir d’una llibreria sense passar per la secció infantil i no puc evitar comprar algun conte o llibre per a infants. Per la meva professió, em crida l’atenció la literatura infantil que parla sobre emocions, valors, educació, aprenentatges i desenvolupament cognitiu i personal. M’agrada explicar contes i ajudar als nens i nenes que tenen dificultats lectoescriptures. M’encanten les lletres, els seus sons i les seves formes, d’aquí i de la meva afició per cosir surt el meu petit projecte: Moixaines by erica, on cuso lletres tèxtils de diferents mesures i colors.