‘Entre tons de gris’ una novel·la gris que colpeix

1454

Avui comentaré una novel·la anomenada Entre tons de gris, de Ruta Sepetys.

Aquest llibre és en realitat una lectura obligatòria de l’escola, però sincerament, agraeixo profundament a la professora que ens l’ha fet llegir, ja que sense ella no crec que m’hagués endinsat en el viatge de la Lina des de Lituània fins al punt més alt del cercle polar Àrtic, essent presa pels cruels i despietats soldats soviètics, que la faran passar per un autèntic infern de glaç i treballs forçats a ella, a la seva família i a altres amics i coneguts que coneixerà al llarg del viatge.

A través de les paraules de Sepetys, es pot sentir el fred que la Lina pateix, el qual t’arriba fins al moll dels ossos, de la mateixa manera que ho fa la seva història. Aquestes són només les vivències d’una noia lituana, però el que trobo realment important i pertorbador és el valor històric i real de la novel·la, la qual són les conseqüències que va portar la Segona Guerra Mundial pels ciutadans de països com Lituània, Finlàndia, Polònia, Estònia, etc. I trobo de vital importància que se sàpiguen, o si més no que es recordi el que va fer l’afany de poder i l’avarícia de persones fredes i sense ànima que després va provocar tantes morts.

El detall que més m’agrada és que la protagonista descriu tot allò que veu com si fos una obra d’art, tant una preciosa posta de sol feta d’aquarel·les vives i juganeres, com fins i tot l’escena més fosca que ella hagués vist mai. Aconseguia veure’s a si mateixa traçant línies en un full en blanc fins que sortís la imatge exacte que s’havia gravat a la seva ment, això sí, feta a carbonet, sense colors, només en tons de gris.

AnteriorGuanyadors dels Globus d’Or. Rècord absolut de ‘La La Land’
SegüentCineclub Vic
Avatar photo
Maria Ripoll Llopart (Tarragona, 1999) ha acabat la ESO a l'IES l'Alt Berguedà, a Bagà, i actualment està estudiant Batxillerat a Itàlia. Una gran amant dels llibres de tot tipus, sobretot dels romanços i aventures. Li encanta viatjar i els seus somnis són fer la volta al món amb una maleta plena de llibres i arribar a ser escriptora algun dia.