La il·lustradora Mariona Tolosa s’uneix a MTM Editores per presentar-nos Repassa lletres, un llibre infantil per aprendre les 26 lletres de l’abecedari i la seva forma.

Les pàgines dures de cartró del llibre ens proposen buscar les lletres que s’amaguen en els dibuixos. Les podem trobar molt ben integrades a les il·lustracions, és a dir, formant part d’algun dels elements d’aquestes. Una “A” en forma de teulada, una “B” en unes ulleres de busseig o una “C” entre les escames d’un peix.

Repassa lletres és adequat per a aquells infants que s’inicien en l’aprenentatge lector però encara no llegeixen paraules. Ens permet treballar el reconeixement de lletres de pal (majúscula), la seva forma, el seu fonema, el seu nom. L’infant pot resseguir o repassar amb el dit la lletra en relleu que hi ha a cada pàgina per anar interioritzant la seva forma i el traç que ha de seguir per escriure-la.

La finalitat principal d’aquest àlbum il·lustrat és trobar les lletres en el dibuix i repassar-les amb el dit, però podem fer altres propostes als nostres infants, com per exemple buscar elements del dibuix que continguin la lletra treballada en una pàgina en concret o buscar altres elements que ens envoltin, no només en el dibuix, que tinguin una forma semblant a la lletra treballada. També els podríem tapar els ulls i ajudar-los a resseguir la lletra en relleu perquè intentin endevinar quina és la lletra que han tocat, dir-ne el nom o el so.

A banda de treballar les lletres, les il·lustracions sense text ens poden ser molt útils per crear històries. A cada pàgina una de nova o totes les il·lustracions per una mateixa narració. L’adult pot començar una història a la primera pàgina i convidar al nen o nena a seguir-la amb la pàgina següent i així anar enllaçant entre tots dos una història alternada i compartida. Al ser un llibre tan poc dirigit pel que fa al text, ja que és inexistent, és molt apropiat per treballar la creativitat en l’expressió oral.

Agradarà a… 

Agradarà a qui busqui un llibre infantil per treballar les lletres de forma multisensorial (visual, auditiu i tàctil), però també a aquells a qui agradi lliurar il·lustracions precioses als més petits i a qui vulgui aprofitar la llibertat d’aquest llibre, quant a text, per promoure la creativitat comunicativa i la invenció d’històries amb la mainada.

No agradarà a…

No agradarà a qui busqui un llibre per treballar la lectura de paraules, ja que no n’hi ha. Ni a aquells que busquin un llibre sobre lectura progressiva amb llistats de paraules que van augmentant la dificultat a mesura que es van introduint i acumulant lletres.

AnteriorBook challenge de juny. Fets reals
Següent‘El arte de la cocina francesa’ vol. 2, Julia Child i Simone Beck
Avatar photo
Em dic Èrica Cano i sóc psicòloga infantil, especialitzada en els trastorns de l’aprenentatge, i estudiant de logopèdia. Em declaro incapaç de sortir d’una llibreria sense passar per la secció infantil i no puc evitar comprar algun conte o llibre per a infants. Per la meva professió, em crida l’atenció la literatura infantil que parla sobre emocions, valors, educació, aprenentatges i desenvolupament cognitiu i personal. M’agrada explicar contes i ajudar als nens i nenes que tenen dificultats lectoescriptures. M’encanten les lletres, els seus sons i les seves formes, d’aquí i de la meva afició per cosir surt el meu petit projecte: Moixaines by erica, on cuso lletres tèxtils de diferents mesures i colors.