Títol: 50 coses senzilles que tu pots fer per salvar la Terra
Autor: V.V.A.A
Any de publicació: 2006
Editorial: Blume

Un dels llibres per excel·lència de l’ecologisme que es va publicar per primera vegada l’any 1992 i que s’ha editat i reeditat en molts idiomes mentre feia la volta al món. I és que a vegades, ser respectuosos amb el medi ambient minimitzant l’impacte que generem és més fàcil del que pensem.

No és la primera vegada, i segurament tampoc serà l’última, que he sentit: “Jo ja reciclo. Què més podria fer?”. Però no amb un to de pregunta sinó com una afirmació que dóna a entendre que pel fet de reciclar ja som ecològics i que la resta d’accions no són per a la gent normal sinó que pertoquen fer-les als científics. És veritat que reciclar ajuda, però no ho és tot, podem fer molt més.

A vegades ens quedem en els tòpics com poden ser el reciclatge, canviar les bombetes habituals per les de baix consum, reduir les bosses de plàstic, i poca cosa més. Però en realitat hi ha moltes coses que podem fer per reduir l’impacte sobre el medi ambient. Concretament en aquest llibre ens dóna 50 accions que tots, independentment de a què ens dediquem, podem fer.

Les accions són diverses i n’hi ha algunes de més conegudes, com:

  • Estalviar aigua amb les aixetes i els vàters
  • Estalviar energia
  • Tallar les anelles de plàstic
  • Utilitzar piles recarregables…

També hi podem trobar d’altres igualment importants però menys famoses com:

  • Conduir minimitzant el consum de gasolina
  • Fes refugis de vida silvestre
  • Fer servir un detergent net
  • Llaunes de llauna i no d’alumini…

Totes aquestes accions es divideixen en tres grups en funció del grau de dificultat. A part, hi ha un quart apartat informatiu on ens defineix els principals conceptes que tenen a veure amb el medi ambient (canvi climàtic, biodiversitat, pluja àcida, efecte hivernacle etc.).

 

Entre les diferents accions podeu descobrir consells com per exemple la mida ideal de la gespa del jardí; l’altura correcta per a la majoria d’espècies de gespa es troba entre 5 i 10 cm. I quan es talla, les restes són un adob fantàstic per a la mateixa gespa, així com una font de compostatge. Hi ha alternatives econòmiques i molt menys contaminants dels productes de neteja de la cuina que poden ser substituïts per suc de llimona, vinagre o bicarbonat, entre altres.

L’impacte humà en el medi ambient s’anomena petjada ecològica. Aquest concepte té en compte les diverses activitats humanes que modifiquen el medi, com per exemple la nostra alimentació, la construcció de cases, el transport… Tots nosaltres tenim una petjada ecològica diferent i la podem fer augmentar o disminuir en funció de com actuem. Aquest llibre ens proposa 50 maneres per disminuir-la.

De la mateixa editorial i amb un estil molt similar hi ha el llibre 50 coses que tu pots fer per protegir els animals on dóna consells per millorar la vida de les mostres mascotes. Per exemple en aquests dies tan calorosos d’estiu, proporciona’ls una piscina o lloc on refrescar-se.

 

AnteriorHandia, la crítica
SegüentVivència d’un festival de cinema I (65a edició del Festival de San Sebastián)
Avatar photo
Sóc biòloga ambiental, m'apassionen els animals i la natura. Qualsevol llibre o pel·lícula en què aparegui algun animaló és una bona opció per submergir-m'hi. M'agraden les històries amb un rerefons d'aventura i acció, però sobretot que tinguin un final feliç.