Qui es pot resistir a un viatge amb Darwin?

1525

3Títol: Retorno a Galápagos: Mi viaje con Darwin

Autor: Jordi Serrallonga

Any de publicació: 2010

Editorial: Cuadernos Livingstone

 

Aquest llibre ens convida a viatjar a les Galápagos a bord del Beagle i acompanyats per Charles Robert Darwin, el pare de la biologia. Aquest és un dels molts llibres que expliquen la teoria de la selecció natural. Habitualment aquesta classe de lectures tendeixen a ser feixugues, ja que inclouen molt contingut científic sense un rerefons que ens permeti enganxar-nos a la lectura. Però aquest no és el cas de “Retorno a las Galápagos”.

El fet que el protagonista, interpretat pel mateix escriptor, acompanyi Darwin a visitar les Galápagos, anys després de la seva primera visita i de la publicació de la teoria de la selecció natural, dóna un aire refrescant. A més, la narració compta amb la descripció dels increïbles espais naturals i la fauna d’aquest arxipèlag, com els bancs de taurons martell (Sphyrna lewini), les tortugues gegants (Geochelone nigra), els pinsans o les iguanes (Amblyrhynchus cristatus), que et permeten viatjar amb ells.

Durant la visita a les Galápagos no només s’expliquen els trets més coneguts de Darwin, com la seva religiositat o l’elevat poder adquisitiu de la seva família. També s’inclouen els trets més desconeguts, o si més no per mi, com podrien ser l’error que va cometre Darwin a l’hora de classificar els pinsans barrejant els exemplars de les diferents illes i que posteriorment va solucionar gràcies als exemplars particulars del capità del HMS Beagle (Robert FitzRoy) o el fet que, un cop acabat el viatge, Darwin va repartir els diferents exemplars a naturalistes per poder-los estudiar amb detall i ell es va quedar ni més ni menys que amb els percebes (o peu de cabra comú, crustacis).2

Al llarg de la narració no només s’explica la vida de Darwin, l’autor també recomana llibres i pel·lícules. I ens dibuixa la població nativa de les illes i el seu gran respecte per l’entorn.

Una de les conclusions que es poden deduir, sense treure cap mèrit a Darwin, és que la teoria de la selecció natural va ser en part un conjunt de casualitats. Com l’embarcació de Darwin com a teòleg (tasca que incloïa funcions naturalistes), el regal del capità FitzRoy a Darwin d’un llibre sobre els canvis geològics de la Terra, l’oportunitat de visitar unes illes relativament joves i aïllades on la selecció havia i estava actuant dràsticament, són algunes de les moltes situacions que van facilitar la inspiració de Darwin per explicar la teoria de la selecció natural.

Com deia inicialment en el títol, qui es podria resistir a viatjar amb Darwin a un destí com les Galápagos, de moment haurem de gaudir submergint-nos en aquest llibre.

 

 

 

 

 

AnteriorAquest divendres al cinema…
SegüentCrítica de ‘Café Society’
Avatar photo
Sóc biòloga ambiental, m'apassionen els animals i la natura. Qualsevol llibre o pel·lícula en què aparegui algun animaló és una bona opció per submergir-m'hi. M'agraden les històries amb un rerefons d'aventura i acció, però sobretot que tinguin un final feliç.