Plorem per moltes coses. Totes les llàgrimes que ens cauen ens fan créixer, ens alleugereixen i ens calmen. Amb aquest llibre aprendrem que tothom plora: infants, senyores, vellets, joves…

Acostumem a relacionar les llàgrimes amb la tristesa per la pèrdua d’un ésser estimat, per exemple. Però tots i totes sabem que no només plorem per tristesa. A Per què plorem?, de l’editorial Akiara books, la mare d’en Mario li dona un munt de possibles respostes i li fa veure les diferents situacions i les diferents emocions que ens porten a plorar: ràbia, frustració, solitud, alegria, impotència, incomprensió…

En aquest conte escrit per Fran Pintadera podem identificar tots aquells sentiments i emocions que ens porten a produir llàgrimes i treure-les fora per alleugerir el que sentim o, simplement, per expressar-ho. Amb frases breus i escrites en lletra d’impremta, l’infant pot conèixer els diferents motius del plor.

Les il·lustracions d’Ana Sender són una autèntica delícia i parlen per sí soles tot acompanyant a la perfecció el text. He de reconèixer que vaig comprar aquest conte pel títol i per les seves il·lustracions obviant les respostes a la pregunta i l’argument, que no vaig llegir fins a arribar a casa. La unió entre la tasca de l’autor i els dibuixos de la il·lustradora formen un tot complet: un poètic àlbum il·lustrat.  

Al final del llibre hi podeu trobar la Guia de lectura, on l’escriptor fa una radiografia a una llàgrima i on ens explica què és, quina forma té, de quin tipus en produïm, quin n’és el seu pes… A més, ens proposa dues activitats que podem dur a terme amb els nens i nenes; una d’elles ens convida a inventar històries sobre llàgrimes.

Agradarà a…

A qui busqui un llibre per parlar sobre emocions i una de les formes més universals que tenim per expressar-les juntament amb el riure i el crit. Agradarà a aquells infants i adults a qui els interessi conèixer curiositats com per exemple la composició química de les llàgrimes o com es veuen en un microscopi. Agradarà als fascinats pel món de la il·lustració infantil.

No agradarà a… 

A qui busqui una explicació científica sobre la formació de les llàgrimes i dels processos biològics que segueix el nostre cos per començar a plorar, o les àrees cerebrals que s’activen quan plorem o tenim ganes de plorar, per exemple.

Finalment, us convido a plorar una mica, sigui pel motiu que sigui (a escollir, preferiria que fos d’alegria), després us sentireu millor i, tal com deia la meva àvia, us servirà per netejar els ulls. Ella creia que plorar feia els ulls bonics. Una llàgrima per a tu, àvia.

AnteriorCrònica del FriendsFest Barcelona
SegüentAquest divendres al cine…
Avatar photo
Em dic Èrica Cano i sóc psicòloga infantil, especialitzada en els trastorns de l’aprenentatge, i estudiant de logopèdia. Em declaro incapaç de sortir d’una llibreria sense passar per la secció infantil i no puc evitar comprar algun conte o llibre per a infants. Per la meva professió, em crida l’atenció la literatura infantil que parla sobre emocions, valors, educació, aprenentatges i desenvolupament cognitiu i personal. M’agrada explicar contes i ajudar als nens i nenes que tenen dificultats lectoescriptures. M’encanten les lletres, els seus sons i les seves formes, d’aquí i de la meva afició per cosir surt el meu petit projecte: Moixaines by erica, on cuso lletres tèxtils de diferents mesures i colors.