La mòmia. Sir Arthur Conan Doyle

1766

Segurament, tots hem sentit a parlar del detectiu per excel·lència, el que segurament va marcar el model del nostre col·lectiu imaginari, Sherlock Holmes. Sir Arthur Conan Doyle, de fet, sovint sol ser reconegut -una mica injustament- només per aquesta part de la seva obra.

No pretenc desmitificar-la, ni molt menys. Les aventures de Sherlock Holmes són un conjunt de narracions detallades que fan sobreeixir el talent de l’escriptor anglès d’una manera impactant. Ara bé, el món de Conan Doyle no s’acaba amb Holmes.

Darrere d’aquest món detectivesc encapçalat per l’implacable investigador privat hi ha un conjunt d’obres que de ben segur que mereixen ser ben rebudes. De moment, una recomanació per als amants del món egipci, concretament de la part més obscura d’aquest àmbit.

La mòmia és un conjunt de dos relats (La mòmiaL’anell de Thot) relacionats amb el creixent interès per a l’Antic Egipte que sorgí al llarg del XIX. Amb el conegut to de misteri que sol acompanyar les narracions de Doyle, aquestes dues historietes s’endinsen en un parell d’anècdotes més aviat terrorífiques que probablement beuen de les llegendes, creences i supersticions que s’han atribuit a aquesta basta època de la història.

Dos personatges -coincidència o no- de cognom Smith són testimonis directes de dues històries succeïdes en l’Oxford i el París del XIX i que tenen de bon principi una mòmia com a eix vertebrador. A partir d’un desencadenant relacionat amb una mòmia, les vides dels protagonistes fan un gir de 360º al qual han d’enfrontar-se, sovint, amb incredulitat i estupefacció. Ambdos relats estan envoltats per una atmosfera que recorda la capacitat narrativa de l’Edgar Allan Poe de la Rue Morgue o de El gat negre i mica en mica va creixent el temor de successos tràgicament inesperats.

Uns relats amens sens dubte que, a més, van precedits d’un epíleg en forma d’estudi teòric (La venjança de l’arqueòleg) a càrrec de Julià Guillamon sobre la influència de l’interès creixent per als descobriments de l’Egypt Exploration Society en la literatura.

 

 

AnteriorAquest divendres al cinema…
SegüentHarry Potter desenterra l’escombra i ens porta novetats