El 1960 Shentalinski va ser enviat a l’illa de Wangel, al Cercle Polar Àrtic, com a operari d’una emissora de ràdio. L’experiència el va marcar tant, que sempre més va buscar la manera de tornar a l’illa. «¿Por qué una y otra vez vuelvo a ella en mis recuerdos y en mi vida?». Un d’aquests retorns es va produir el 1972 amb motiu d’una expedició científica per estudiar els ossos polars, una experiència única i pionera que posarà en coneixement dels lectors en aquest llibre amanit amb fotografies de l’època.

Una les meravelles que ens narra l’autor és la bellesa de l’indret: «El color celeste del cielo se torna azul marino, el rojo lila y burdeos. ¡Cierto es que los pintores no saben mezclar los colores como lo hace la naturaleza!». Només amb aquesta descripció ja em vaig morir de ganes d’anar a l’illa de Wrangel.

Tot i això, no podem oblidar que es troben en un entorn totalment hostil i que, de vegades, la investigació passa a un segon pla per posar el focus en la supervivència. «¡Ojo con el Dream Head! Y no se trata solo de las osas, también están las montañas, la nieve, el frío y el viento». Són moltes les situacions en què Vitali ens explica les peripècies que ell i el seu company fan per sobreviure no només al perill dels animals, sinó també del fred.

Però el més bonic i més interessant del llibre és, tal com diu el títol, l’amor de Shentalinksi per les osses blanques. La preocupació de l’autor pel que fa a l’impacte humà sobre el medi natural remou la consciència: «La Osa está paralizada, yace dentro de la guarida. […] Lo primero que sentimos es pena. Me pregunto por qué los hombres habrán de irrumpir en ese mundo soberano, dejar al animal en estado de choque, causarle dolor, arrebatarle sus crías». I en aquesta línia, els furtius també són una constant al llarg de tot el llibre. Les seves pràctiques l’indignen i el consternen profundament: «Es a Klava a quien los tramperos arrebataron a dos cachorros estupendos, condenados desde ahora a llevar una vida penosa en algún zoo, quizá en el calor del sur, privadle para siempre de madre, patria y libertad».

Ja us adverteixo que no és una novel·la, però tampoc un assaig. És un diari de viatge en què l’autor hi aboca no només les seves vivències, sinó també els seus pensaments i opinions. La narració, molt descriptiva, pot semblar avorrida en alguns moments, però en el fons, Mi amor, la osa blanca és un cant als animals i a la natura. Un llibre, que tot i parlar-nos d’una expedició dels anys setanta, avui és més vigent que mai i que us portarà a enamorar-vos de l’illa de Wrengel i dels ossos polars.

Agradarà a…

Als amants de la natura i els animals.

No agradarà a…

Als que busquin una novel·la o no vulguin sentir a parlar de l’impacte humà en el medi natural.

Portada

AnteriorAquest divendres 24 de febrer als cinemes…
SegüentPRESENTACIÓ. Els noms dels ocells en el llenguatge popular català
Avatar photo
Soc filòloga clàssica i amant de tot allò que tingui a veure amb grecs i romans. Lletraferida de cap a peus que té com a ofici l'ensenyament i a més la correcció, la maquetació i l'edició de textos. Em passo el dia envoltada de textos, llibres i ordinadors. Amant de les fotos, els viatges i les històries.